• Új influenza - Van olyan ország, ahol mindenkit ingyen oltanak be?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A svéd kormány 1 milliárd koronát (26,5 milliárd forintot) különített el a teljes lakosság sertésinfluenza elleni beoltásának támogatására - jelentette be kedden az egészségügyi miniszter, Maria Larsson.

    Ezt az összeget a megyei önkormányzatok kapják a világjárvánnyal kapcsolatban felmerülő költségeik fedezésére. A kórházak megyei önkormányzati kezelésben vannak Svédországban, és a tömeges oltást is a megyei önkormányzatok fogják szervezni illetve finanaszírozni.

    Hirdetések

    Svédország 18 millió adag sertésinfluenza elleni vakcinára kötött szerződést a brit GlaxoSmithKline gyógyszergyárral. Ez a mennyiség gyakorlatilag a teljes 9,3 milliós lakosság beoltására elég. A ma még csak klinikai kipróbálás alatt álló oltóanyagból feltehetően két adag lesz szükséges a védettséghez.

    Svédországban önkéntes alapon fogják oltani a lakosságot, de az egészségügyi hatóságok szeretnék, ha minél többen beoltatnák magukat.

     Az új influenza tünetei és terjedése

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

    A svéd helyhatóságok és régiók szövetsége szerint az oltási program 2-2,5 milliárd koronába kerül, ebből 1,2-1,3 milliárd koronát tesz ki magának a vakcinának az ára.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A helyhatóságok szövetsége javasolta, hogy Svédország minden lakója ingyen kapja az új influenza elleni oltást.

    A kormány elképzelése szerint a tömeges oltás szeptember végén vagy október elején kezdődne, és 2010 elejére fejeződne be.

    A világjárványt okozó új influenza ellen még nem áll rendelkezésre oltóanyag. A vakcinának most zajlik a klinikai kipróbálása.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

    Meningococcus B vakcina - Mikor lehet újra hozzájutni az oltáshoz?

    A Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány. A jövő hétre megoldódik a Meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség – tájékoztatja az OGYÉI a lakosságot.

    A HPV elleni oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát használó 130 országban, és a szakemberek szerint negyven éven belül a HPV okozta összes ráktípust sikerülhet felszámolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA