• Hazugság - Hogyan olvasunk a mimikából?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mimikai reakciók felismerése nem általános, dekódolásuk kultúrához kötött: az ázsiaiak elsősorban a szemre koncentrálnak, míg a nyugati kultúrák számára legalább ugyanilyen fontos a száj környéke is.

    Minderre egy brit kutatás világított rá, és válaszolta meg, hogy miért nehéz az ázsiaiaknak megfejteni a nyugati emberek arckifejezését, és fordítva.

    Hirdetések

    A Glasgow Egyetem tudósai 13 európainak és 13 ázsiainak - utóbbiak kínaiak és japánok voltak - mutattak különböző arckifejezéseket.

      Hazugságvizsgálat - A poligráfot nehéz becsapni

    A poligráf tehát nem hazugságvizsgáló gép, csak azokat az élettani jelenségeket mutatja ki, amelyek általában akkor jelentkeznek, ha valaki hazudik. A vizsgálat során pulzus- és bőrellenállás-érzékelő kerül az ujjakra, légzésszám-mérő a mellkasra és vérnyomásmérő a karra. Hazugságvizsgálat - A poligráfot nehéz becsapni>>

    A kultúrától függetlenül mindenütt jelenlévő hat alapérzelem, a düh, félelem, undor, meglepetés, öröm és szomorúság mellett egy semleges arcot is beiktattak.

    Míg az európaiaknak nem akadt gondjuk az érzelmek helyes besorolásával, az ázsiaiaknak nehézséget okozott a félelem és az undor felismerése.

    A jelenség okára úgy jöttek rá a kutatók, hogy megfigyelték a személyek szemmozgásait.

    Az európaiak az arc egészét pásztázták, míg az ázsiaiak szinte csak a szemek környékére fókuszáltak - írták a kutatók a Current Biology című folyóiratban.

    Az ázsiaiak a szemet figyelik

    A témában egy másik elemzés fényt derített arra, hogy amennyiben csak a szemeket vesszük figyelembe, a félelem és a meglepetés, valamint az undor és a düh kifejezései igencsak hasonlóak.

      Amatőrök kezében veszélyes a Rorschach-teszt?

    Vannak olyan tesztek, amelyeknél adott a helyes válasz, csak összegezni kell a pontszámot. Vannak másféle felmérések, amelyeknek kérdéseire sokféle választ lehet adni, és éppen ezt értékeli az elemző.
    A svájci Hermann Rorschach Psychodiagnostik című, 1921-ben kiadott könyvében szereplő tíz tintafolt a második kategóriába tartozik - illetve az internet következtében egyesek szerint akár azt is lehet írni: tartozott. Amatőrök kezében veszélyes a Rorschach-teszt? >>

    Az ázsiaiakhoz eljutó információ tehát nem teszi egyértelművé, mely érzelem kifejezésével van dolguk.

    Azért ismerik fel olyan nehezen a félelmet és az undort, mivel összekeverik a meglepetéssel és a dühvel - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de).

    A szem előtérbe helyezése egyébiránt az Ázsiában használatos hangulatjelekben (emotikonokban) is tükröződik.

    Az európaiaknál az sms-ekben és e-mailekben bevetett mimikai jelek esetében is hangsúlyos a száj, a : ) és : o fejezi ki az örömöt, illetve a meglepetést.

    Az ázsiaiak ezzel szemben a ^.^ és O.O jeleket használják ugyanerre, előtérbe helyezve a szemeket.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Depressziót okozhat a hazugság

    Sokszor halljuk, hogy a jó közérzethez egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás szükséges, ám egy amerikai tanulmány szerint az is kell, hogy minél kevesebbet hazudjunk.

    Hazugságvizsgálat - A poligráfot nehéz becsapni

    Egyesek képesek stresszhelyzetben is rezzenéstelen arccal hazudni. Idegrendszerünket viszont már nem tudjuk ilyen könnyen manipulálni. Lássuk, mire jó a poligráf!

    Viselkedési problémák: a hazudós gyermek

    Következetesség, önmagunkkal szembeni őszinteség az alapja annak, hogy a gyerek ne váljon hazudozóvá, bár napjaink értékrendjében az igazmondás nem dobogós helyen áll. Ha fontosnak tartjuk, tanítsuk meg, mintakövetéssel erre a gyereket is.

    Minden okos gyerek jól hazudik?

    Alkalomadtán vagy rendszeresen, de minden gyermek hazudik. Ám nemcsak hazudnak, hanem tanulnak is ezzel kapcsolatban, méghozzá a szüleiktől!

    Hazudozás kamaszkorban - A pszichiáter válaszol

    "Tizenöt éves fiamat a volt férjem neveli, de naponta beszélünk telefonon a fiammal. A probléma az, hogy mindkettőnknek rendszeresen hazudik. Néha már azt hiszem ez kényszeres probléma nála!" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Több gesztus - nagyobb szókincs

    Azoknak a kisgyerekeknek, akik 14 hónapos korukban sok gesztussal kommunikálnak, lényegesen nagyobb lesz a szókincsük 4 és fél éves korukban, és sokkal jobban fognak tanulni később az iskolában - állapították meg amerikai tudósok. Az is kiderült, hogy a kommunikációs készség összefügg a család vagyoni helyzetével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA