• A genetika dönti el, használ-e a hepatitis C elleni szer?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az emberek génállományában jelen lévő apró különbségtől függhet, használ-e a fertőzött páciens kezelésére a szokásosan alkalmazott szer - állítják meg amerikai kutatók a Nature tudományos magazin online kiadásában közzétett tanulmányukban.

    A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy az európai gyökerű amerikaiakban nagyobb arányban van jelen a kedvező génváltozat, mint a feketékben.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmányban 1137 páciens adatait elemezték, akik korábban valamennyien olyan krónikus hepatitisz C-vírustól fertőződtek meg, amely sokkal kevésbé reagál a szokásos kezelésre, mint a vírus más típusai.

    Az elemzések szerint azokban, akik a kedvező génváltozatot hordozták, mintegy 80 százalékban eltávolította a vírust a gyógyszer, ehhez képest azokban, akiknél ez a változat hiányzott, csak mintegy 30 százalékban.

    Egy génváltozat dönti el hogyan reagál a szervezet a gyógyszerre?

    A kutatók szerint azok a feketék, akiknél mégis jelen volt a változat, jobban reagáltak a gyógyszerre, mint az európai eredetű amerikaiak, akik nem hordozták a változatot, ami azt jelzi, hogy egyes génváltozatok jelenléte jobb előrejelzője a kezelés hatékonyságának, mint az etnikai hovatartozás.

      Májmegnagyobbodás


    A máj nagysága fizikális vizsgálattal (kopogtatással) is jól megítélhető szakember számára, de a hasi ultrahangos vizsgálat is pontos képet ad. A májmegnagyobbodás okai és tünetei>>
    A krónikus hepatitisz C-fertőzés jelenlegi bevett kezelése hónapokat vesz igénybe, és olyan mellékhatásai lehetnek, mint a depresszió vagy influenzaszerű tünetek. Ezért segítheti az orvos és a páciens kezelésről szóló döntését, ha tudják, milyen génvariánssal rendelkezik az egyén - mondták a Duke Egyetem munkatársai, a tanulmány szerzői.

    Világszerte 170 millióra becsülik a krónikus hepatitisz C-fertőzöttek számát, az Egyesült Államokban mintegy 3,2 millióra.

    A krónikus fertőzés jelenleg nem gyógyítható, vírusellenes kezelés nélkül májzsugor vagy májrák lehet  következménye. A vírus fertőzött vér közvetítésével terjed, például sterilizálatlan tűkkel.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA