Híres emberek hírhedt betegségei

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A hírességek is ugyanolyan földi halandók, mint bárki más. A betegség nem kivételezik senkivel, lássuk, ki volt a történelem leghíresebb nemi betege! Mi keserítette meg Csontváry Kosztka Tivadar mindennapjait? Lássunk néhány híres beteget!

A szenvedélybetegségekkel kapcsolatban igazán nem szükséges messze mennünk, hogy híres áldozatokat találjunk. Mind a mai celebritások, mind a régmúlt nagyjai közt számos függőt találunk.

Michael Jackson betegségei

Bár biztosat senki sem tudhatott egészségi állapotáról, Jacko sajtóhírek szerint krónikus gyomorvérzésben, az alfa 1-antitripszin hiány nevű örökletes betegségben szenvedett, illetve a műtétek következtében valószínűleg egy baktériumfaj is megtámadhatta.
Bővebben Jacko betegségeiről a WEBBetegen

S hogy a probléma milyen széles rétegeket érint, arra jó példa, ha csak Ady Endrét ragadjuk ki, és állítjuk be a sorba a ma celebritásai közé. Ady emellett pszichiátriai betegségben is szenvedett, illetve züllött életvitele miatt szifilisszel fertőződött meg. A leghíresebb nemi beteg alighanem a Queen együttes énekese, Freddie Mercury, aki az AIDS következtében veszítette életét.

Számos felismert és fel nem ismert pszichiátriai betegség fordult és fordul elő a hírességek között, főleg a művészek, az irodalom nagyjai körében. Ez nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a hírnév a személyiség megváltozását, sok esetben torzulását eredményezheti. Másrészről a pszichiátriai betegségben szenvedők gyakran kifejezettebb művészi vagy költői-írói vénával rendelkeznek, mint az átlagember. Skizofréniában szenvedett Csontváry Kosztka Tivadar, Carl Jung édesanyja és Albert Einstein fia is.

Daganatos és különféle ritka betegségek

A daganatos betegségek közül a leginkább beszédtéma manapság az emlőrák. Egyre gyakrabban diagnosztizálják, és mivel sok esetben jól gyógyítható, nem egy híresség kerül ki győztesen a betegséggel vívott harcból. Néhány példa, akik sikeresen megküzdöttek a mellrákkal:

  • Cynthia Nixonnál három éve állapították meg a betegséget, és Sheryl Crow-t és Kylie Minogue-t sem kerülte el az emlőrák, ám szerencsére mindhárman a teljes gyógyuláshoz vezető úton haladnak.
  • Christina Applegate betegségére 2008 nyarán derült fény. Ő mindkét mellét eltávolíttatta, félve az egyik oldali betegség ellenoldali megjelenésétől.
  • Jaclyn Smith-nél, aki a 70-es évekbeli Charlie angyalai egyik sztárja, 2005-ben fedezték fel a daganatot. Eredményesen kezelték, ma 63 éves, és kitűnő egészségnek örvend.
  • Néhány éve Anastacia amerikai énekesnőnél is emlőrákot diagnosztizáltak. A korai kezelésnek köszönhetően jól van, azóta új lemezzel is jelentkezett, karrierje töretlenül alakul. Anastaciát egyébként 13 éves korában Crohn-betegség miatt operálták, amely kór azóta egyensúlyban van.

De olyan különleges vagy ritka betegségek is felütik fejüket a híres emberek között, mint például a Marfan szindróma, egy kötőszöveti betegség, mely genetikailag meghatározott és számos szervi probléma kialakulásához vezet. Abraham Lincoln, az Amerika Egyesült Államok 16. elnöke és a XIX. század elején élt Niccolo Paganini híres olasz hegedűművész is Marfan-szindrómás volt. Feltételezések szerint, melyeket anatómiai jellegzetességekre alapoznak, Tutankhamon is érintett volt a betegségben.

A hormonháztartás zavarai közül érdekességként említhető, hogy Jane Austen világhírű írónő Addison-kórban szenvedett, amelynek következtében bőre élete végére egészen sötétre színeződött.

Mint látjuk, a történelem bármely korából, valahány közismertségi kategóriából számos példa hozható a betegségek előfordulására. A nagy személyiségek és a sztárok is csak emberek s ugyanúgy megbetegedhetnek, mint bárki más.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit családorvos szakorvosjelölt)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.