• A stressz növeli a hastájéki zsírt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nőstény majmok éveken át tartó megfigyelése alapján arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy a nagyobb szociális stresszhatás alatt élő állatoknál fokozottabban raktározódott a többletzsír a mélyebben fekvő részeken, a hastáji szervek körül.

    Az amerikai Time magazin (www.time.com) idézi a Wake Forest Egyetem kutatóinak vizsgálatsorát, amelyben 42 nőstény majom életét követték nyomon két és fél éven át.

    Hirdetések

     

      Tesztelje magát!


    Az állatok az úgynevezett nyugati étrenden éltek, amelyben az elfogyasztott energia 40 százaléka zsírból származik.

    Mérték a majmok vérében a kortizol stresszhormon szintjét és komputertomográfos orvosi képalkotóval (CT) készítettek felvételeket belső szerveikről.

    Az állatokat négy csoportba osztották, melyekben nagyon gyorsan automatikusan kialakult a hatalmi sorrend. A kutatók szerint minden csoportban a legdominánsabb egyed szenvedte el a legkevesebb stresszhatást.

    A nyugodtabbak a vezetők voltak

    "Ápoltabbak és nyugodtabbak voltak, mint alárendeltjeik" - mondta Carol Shively, a tanulmány társszerzője.

      A hasi elhízás és a depresszió


    A depressziósoknál magasabb kortizolszint a felelős a hasi elhízás kialakulásában, mert ez a hormon aktiválja a lipoprotein lipázt és gátolja a zsigeri területekről a zsírmobilizációt. Tovább>>

    A hatalmi sorrendben lejjebb lévő majmok viszont stresszeltebbnek tűntek, éberebbek voltak, folyton azt figyelték, nem támadja-e meg őket vezetőjük.

    Az elvégzett CT-vizsgálatok azt mutatták, hogy a hierarchia élén álló két majomnál kisebb volt a hasi szervek között elraktározott, úgynevezett zsigeri zsírszövet mennyisége, mint alárendelt társaiknál.

    A hasi típusú elhízás az emberekre is veszélyes

    A hasi típusú elhízással már több, emberekre vonatkozó tanulmány is kapcsolatba hozta a metabolikus szindrómának nevezett tünetegyüttest, amelyben elhízás, magas vérnyomás és emelkedett vércukorszint jelentkezik, és amely szívproblémákhoz vezet.

     

      Rizikófaktorok - Mi hajlamosíthat a metabolikus szindróma kialakulására?


    • Életkor. A metabolikus szindróma előfordulási gyakorisága a korral nő, míg a 20-as éveikben járó emberek csak kevesebb, mint 10 százalékánál jelenik meg, addig a 60 év feletti korosztály több mint 40 százalékánál megtalálható. Azonban egy másik vizsgálat szerint 8 iskolás tanulóból egynél már megtalálható a metabolikus szindróma legalább három komponense.
    • Elhízás. A testtömeg-index, a BMI (a kilogrammban mért testtömeg osztva a méterben mért magasság négyzetével) 25 feletti értéke fokozza a metabolikus szindróma kockázatát, különösen, ha hasi elhízás áll fenn.
    • Cukorbetegség a családban. Nagyobb a metabolikus szindróma kialakulásának valószínűsége, hogy ha családjában 2-es típusú cukorbetegség, vagy terhességi cukorbetegség már fordult elő.
    • Egyéb megbetegedések. Magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, vagy policisztás ovárium szindróma (ami nőknél előforduló hormonális betegség) szintén fokozza a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

    A kutatók szerint az eredmények azt jelzik, hogy a pszichológiai stressz hozzájárulhat a hasi típusú elhízás kialakulásához, majd az abból eredő egészségügyi következményekhez.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    BMI index, haskörfogat, testzsírszázalék - Jó, ha tudja!

    Több módszer létezik, amelyek segítségével megállapítható az elhízás ténye, illetve annak mértéke. Az elmúlt időszakban egyre inkább elfogadottá vált, hogy a BMI jó jelzőmódszer az elhízottság mértékének meghatározására.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA