Gyermekkori tejfogyasztás - A hosszú élet titka?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A gyermekkorban fogyasztott nagy mennyiségű tej, vagy tejtermék meghálálja magát, ugyanis jóval hosszabb élettartamra számíthat az a felnőtt, aki gyermekkorában sok tejtartalmú élelmiszert és ételt vitt be szervezetébe.

Ami a gyermekek szervezetének egyértelműen hasznára van, az nem biztos, hogy a felnőttek számára is egészséges. Egy friss tanulmány szerint akik gyermekkorukban sok tejet és tejterméket fogyasztottak, hosszabb életre számíthatnak, mint a gyermekként tejtermékeket kerülők. A felnőttkori túlzott tejtermékfogyasztás viszont jelentősen emelheti a koleszterinszintet és azzal együtt a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát.

A tejben megtalálható kalcium segíti a csontok növekedését és erősödését, s emellett az agyvérzés kockázatát is jelentősen csökkenti – olvasható a Heart című szaklap online magazinjának oldalain. A felnőttek esetében azonban teljesen más jellegű – sokkal inkább aggasztó – jelenségek érvényesülnek: náluk a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának esélye növekedhet meg drasztikusan, ha sok tejet, vajat vagy sajtot fogyaszt az érintett, amelyért a koleszterin tehető első számú felelőssé.

A vizsgálat eredménye

Az ausztráliai Queensland Kutatóintézet és a nagy-britanniai Bristol Egyetem munkatársai összesen 1343 angol és skót család étkezési szokásait elemezték ki az 1937 és 1939 közötti évek viszonylatában, majd a családokban született összesen 4374 gyermekének életútját és kórtörténetét is nagyító alá vették.

Az adatok elemzése után kiderült, hogy a 2005-ös évvel bezárólag a „gyermekek” jó egyharmada elhalálozott; közöttük 497 esetben daganatos megbetegedés, 366-ban szív- és érrendszeri betegség, s 120 esetben agyvérzés volt a halál közvetlen oka.

A tanulmány ráirányítja a figyelmet arra, hogy azok a felnőttek, akik családja gyermekkoruk idején különösen sok tejet és tejterméket fogyasztott, nagy eséllyel voltak még a kétharmados, jelenleg is élők táborában, ám az elhalálozottak körében feltűnően kevés esetben regisztráltak agyvérzést a halál okaként.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.