• Viszketésérzetre szakosodott idegsejteket találtak

    Szerző:
    WEBBeteg

    A viszketésért felelős idegsejteket azonosítottak amerikai és kínai kutatók, amiről a Science tudományos folyóiratban számoltak be. A felfedezés számos, vakarózásra ingerlő bőrproblémára hozhatja meg a jobb kezelést.

    Korábban azt feltételezték, hogy a viszketés és a fájdalom érzete szoros kapcsolatban áll, a kutatók azonban olyan idegsejteket találtak egerekben, amelyek csak a viszketés érzetét továbbítják.

    Hirdetések

    Az amerikai Washington Egyetem és a kínai Peking Egyetem kutatói viszketésmentes egereket hoztak létre azáltal, hogy elpusztították viszketésspecifikus neuronjaikat. "A megállapításnak nagyon fontos terápiás következményei vannak" - mondta a Zhou-Feng Chen, a Washington Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

    A fájdalom maradt, de a viszketés eltűnt

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezek a bizonyos idegsejtek alapvetően fontosak a viszketés érzetéhez, ám nem szükségesek a fájdalomérzethez, ami azt jelenti, hogy a sejtek több, viszketésre szakosodott receptort tartalmaznak, vagy olyan jelzőmolekulát bocsátanak ki, amelyek egy krónikus viszketés elleni terápia célpontjai lehetnek. Ekcéma, psoriasis (pikkelysömör), allergiák és fertőzések válthatnak ki egyebek közt krónikus, már-már leküzdhetetlen viszketést. A legkülönfélébb kezelések, melyek ma rendelkezésre állnak a vakarózás elkerülésére, csak részleges eredményt érnek el.

    2007-ben azonosították a kutatók az úgynevezett gasztrinkibocsátó peptidreceptort (GRPR), melynek génje a gerincagyban aktív. Erről azonban nem tudhattuk biztosan, hogy csak a viszketéssel kapcsolatos, avagy a fájdalomérzetért is felelős - magyarázta Chen. Ezért a kutatók egy, a receptorhoz kötődő toxin segítségével elpusztították azokat az idegsejteket az egerekben, melyekben a GRPR aktív volt. A kezelt állatok ezután éreztek fájdalmat, ám ha viszketést kiváltó dolgoknak tették ki őket, nem vakaróztak.

    "Ez váratlan és meghökkentő eredmény, mert azt jelzi, hogy létezik egy viszketésre szakosodott idegi útvonal a gerincagyban" - emelte ki Chen. A kutatók kimutatták, hogy ezek a GRPR idegsejtek fontosak a viszketés érzeténél, ám nem fontosak a fájdalomérzet szempontjából - ennél többet azonban egyelőre nem tudnak róluk, ezért folytatják tanulmányozásukat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mire figyeljen kertészkedésnél, ha allergiás?

    A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a kisebb-nagyobb tavaszi kerti munkák elvégzéséről, de nem árt, ha ügyelnek arra, hogy mikor végezzék a munkálatokat és mit ültessenek. A tünetmentes kertészkedéshez dr. Pintér Judit, allergológus nyújt segítséget.

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    A sóterápia az allergiások légzését is könnyíti

    A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt, és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi, és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet. Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiás levegőt állítanak elő, ami mentes a csíráktól, fertőzést okozó baktériumoktól, az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek szó szerint fellélegezhetnek.

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

    Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA