Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai

MTI
megjelent:

A lábunkra élethossziglan szükségünk van. De hogyan vásároljunk ennek tudatában lábbelit, erről nem szólnak a híradások és a reklámok, az üzleti fogások sem éppen a tartós, kényelmes, hordható cipőket favorizálják.

Dr. Mády Ferenc docens, az Ortopéd Klinika orvosa, műtétek során naponta szembesül cipő okozta kárt szenvedett lábakkal.

Lábproblémák megelőzése
Az ortopédorvos naponta találkozik a cipők számlájára írható rendellenességekkel, a tyúkszemtől a bütyökig, a kalapácsujjtól az Achilles-ín szakadásáig, a sarkantyúig igen széles a skála. Fájdalmas lábbajok, amelyek legtöbbje csak műtéti úton állítható helyre. Megelőzhetők, ha szem előtt tartjuk: a kiegyensúlyozott, egészséges járás, a jó közérzet alapja a helyesen megválasztott cipő. Bővebben a rossz cipő okozta lábproblémákról

- Sajnos már elöljáróban le kell szögeznem, hogy az orvosi szempontból is jó, egészségügyileg kifogástalan, kényelmi cipők sem nem olcsók, sem nem az utolsó divattrend szerint készülnek. Ezek ugyanis félig-meddig már gyógycipőnek számítanak. Van néhány bevált, elfogadott márka, ezek hosszú idő után is tartják magukat, állják az idő próbáját. Ezekre érdemes áldozni, főként mindennapi és munkahelyi viselésre alkalmasak. Anélkül, hogy márkaneveket népszerűsítenék, sok vásárló ismeri ezeket.

- A divat azonban mindig győz az egészségügyi és sokszor a jó ízlés szempontjai felett is. A cipővásárlók nagy része, főként a fiatalok, nem azt nézik, hogy már a vásárlás pillanatában kényelmes, hordható legyen a cipő, megvesznek akár egy számmal kisebbet is, "majd bejáródik" alapon, azt sem bánják, ha dörzsöl az anyaga, ha nyom a lábujjnál vagy saroknál. Gyakran megdöbbenve nézem, főként téli jeges, csúszós időben, mikor egy hölgy nyolc centit is meghaladó tűsarkon lavíroz, és nem győzök drukkolni, hogy csak épségben túlélje ezt a fajta cipőviselést.

- Az vitathatatlan, hogy a cipő öltöztet, harmonizálnia kell az öltözékkel, mert miként legyen valaki jólöltözött, elegáns, ha a cipője kitaposott, elhordott darab?

Lábproblémák megelőzése
A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járóbeteg) műtét. A betegek a körömszél fájdalmas duzzanatáról, vadhús képződéséről, a köröm alóli gennycsorgásról számolnak be. A fájdalom eleinte csak bizonyos helyzetkben, irritáció során jelentkezik, majd a gyulladás felléptekor állandósul. Milyen okora vezethető vissza az elváltozás kialakulása és hogyan kezelhető? Bővebben a körömbenövésről

- Nem lehetetlen megtalálni az arany középutat, meg lehet keresni azt a kedvező arányt, mikor a jó, a szép, a kényelmes és divatos, a mutatós egymásra talál. A fiatalok kedvelik a tűsarkú cipőket, mi orvosok a négy centinél magasabbat semmiképpen nem ajánljuk. Hogy miért? Nem azért, mert ádáz ellenségei vagyunk a szép lábaknak, a formát kiemelő kiegészítőnek. Egyszerűen az egészségügyi szempontok miatt.

- A magas sarok a talpizmok elgyengülését eredményezi. A magas cipősarok átrendezi a testsúly elhelyezkedését. Vagyis nem a sarokra vagy a láb középső részére esik a testsúly kétharmada, ahogy normális esetben, hanem a láb elülső részére, a harántboltozatra, ami viszont nem képes ekkora terhelést elviselni. Ezért az itt lévő szalagok, izmok meggyengülnek, megnyúlnak, a láb kisízületei a talajhoz nyomódnak, a láb harántíves szerkezete tönkremegy.

- Akkor tehát járjunk lapos sarkúban?

- Ezt nem mondom, ez a másik véglet. Ahogy a tűsarok divat, ugyanúgy a teljesen lapos, sarok nélküli, úgynevezett "balerinacipő" is. Az ilyen cipőben viszont az Achilles-ín feszül túl, a talp nem kapja meg a szükséges ingert az egészséges járáshoz. Vagyis az arany középút a járható itt is, mint általában mindenben.

- Persze a mezítláb járás más, az rendkívül egészséges, főként ha természetes talajon történik, és már kisgyermek korban, mikor a lábboltozat még kialakulóban van, és ez jót tesz az izmoknak. Az emberi izomrendszer nem a betonon, aszfalton történő civilizációs közlekedésre fejlődött ki. Sokan felismerték és felismerik, ezért próbálkoznak speciális cipőkkel, amelyek utánozzák a mezítlábas járást. Már nálunk is kaphatók ilyen "csodacipők", de eddig még csak árukról bizonyosodott be különleges voltuk.

- Akkor végül is milyen szempontok szerint válasszunk cipőt?

- Legyünk igényesek. És ez már érvényes a kisgyerek úgynevezett kezdő cipőjénél, mikor járni tanul. Régen kimondottan erre a célra specializálódott cipészek, cipőgyári profilok voltak, ma már mindenféle alkalmi szandált, papucsot ráadnak az éppen járni tanuló kicsikre, akiknek az izmai éppen fejlődnek, és a nem megfelelő cipőben lábboltozatuk már korán deformálódik.

- Cipővásárlásnál soha ne felejtsük el: járni, menni fogunk a lábbeliben. Ami a szemünknek tetszik, ami a hajunkhoz jól áll, nem biztos, hogy a lábunknak is megfelel. A láb dönti el végső soron, hogy jó-e a cipő.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.