H1N1: jó tanácsok utazóknak

Független Hírügynökség
megjelent:

A H1N1 vírus már szinte minden országban megjelent, ezért nincsenek utazási korlátok és nem is érdemes az új influenzától tartva elhalasztani a nyaralást - áll az Egészségtudatos Utazásért Program hétfői közleményében.

A világjárvány idején azonban különösen fontos, hogy az utazók megtegyék a kellő óvintézkedéseket: már utazás előtt tájékozódjanak az influenza elleni védekezési módszerekről, és keressék fel háziorvosukat - főleg a krónikus betegségekben szenvedők.

A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében az utazóknak érdemes magukkal vinniük bárhol használható higiénés termékeket: maszkot, megelőzési célra használható antivirális szert - áll az Egészségtudatos Utazásért Program közleményében.

Már közel száz új influenzás megbetegedést regisztráltak Magyarországon

Magyarország az elmúlt 24 órában újabb 8 igazolt A(H1N1) vírusfertőzést jelentett az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC), ezzel összesen már 94 az itthoni megbetegedések száma, amelyek közül egy halállal végződött.

Ezen kívül ajánlott a gyakori, 20 percenkénti alapos kézmosás, hogy elpusztítsuk a kezünkön lévő kórokozókat.

Szappan és tiszta víz híján az alkoholtartalmú tisztítószerek és kendők is hatékonyak lehetnek.

Kerüljük a szem, száj és orr érintését, mivel a vírus leggyakrabban akkor terjed, amikor valaki megérint egy fertőzött tárgyat és utána a saját szeméhez, orrához vagy szájához nyúl. Igyekezzünk elkerülni a közvetlen érintkezést a fertőzöttnek tűnő emberekkel - ajánlják az Egészségtudatos Utazásért Program szakértői.

Új vírus - Dél-Afrikában meghalt az első beteg

Dél-Afrikában is követelt emberéletet az új típusú influenza: az első beteg egy egyetemista, egyben ő a betegség első fekete-afrikai áldozata - közölte hétfőn egy egészségügyi illetékes. - A fokvárosi Stellenbosch egyetem 22 éves diákja tudomásunk szerint az első dél-afrikai áldozat - közölte Craig Househam, a fokvárosi közegészségügyi intézet vezetője.
Az áldozat nemét nem közölték. A hallgató az egyetem szerint dél-afrikai állampolgár volt. Július 28-án halt meg, megállt a szíve. A legutóbbi, július 31-i hivatalos adatok szerint Dél-Afrikában június közepe óta 480 embert fertőzött meg az A/H1N1 vírus. A múlt héten legalább két iskolát a tervezettnél korábban zártak be a betegség miatt. Április óta több mint nyolcszázan haltak meg világszerte az új típusú influenzában.

Mikor forduljanak orvoshoz?

Az új H1N1 influenza tünetei, a szezonális influenzáéhoz hasonlóan - a többi között - láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás és -dugulás, különféle testtájakon jelentkező fájdalom; fejfájás, borzongás és kimerültség, valamint bizonyos esetekben hányás, hasmenés.

Aki ezen tünetek bármelyikét észleli magán, maradjon a hotelszobában egészen addig, amíg nincs szüksége orvosi ellátásra. Ha a tünetek gyermekeken jelentkeznek, azonnal célszerű orvoshoz fordulin. Fontos tudni, hogy a szezonális influenza ellen beoltottaknak is elővigyázatosnak kell lenniük, mivel ők sem védettek a H1N1 vírus ellen.

Különösen veszélyeztetettnek számítanak a kisgyermekek, a kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és a súlyosan elhízottak, valamint a gyenge állapotban lévő 65 évnél idősebbek. A tapasztalatok alapján azonban az új járvány leginkább (hetvenöt százalékban) a 30 év alatti korosztályt érinti.

(FH)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.