• A túl sok mobilozás alvászavart okozhat

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mobiltelefonnal töltött túl sok idő - a túlzott sms-ezés és csevegés - alvási zavarokat okozhat - állítja egy tanulmány. A túlzott mobilhasználat mindemellett növeli a stresszre való hajlamot.

    Kutatások bizonyították, hogy azok a tinik, akik naponta több, mint 15-ször használják a mobiltelefonjukat, nehezebben alszanak el, és gyakrabban riadnak fel az éjszaka során, mint azok, akik ritkábban használják a telefont.

    Hirdetések

    A túlzott mobilhasználat mindemellett növeli a stresszre való hajlamot, és használóik általában fáradtabbak, mint társaik. A kutatás eredménye szerint a tünetek függetlenek attól, hogy valaki sokat beszél vagy csak sms-ezik. A kutatás az első lépések egyike, a mobiltelefon használat fiziológiás hatásainak vizsgálatában. 

    Szorongást okoz?

    A kutatás alapját az a szóbeszéd adta, mely szerint azok, akik napi egy óránál többet használják a mobiljukat, szorongásra hajlamosak.

    A kutatók 21, 14-20 év közötti olyan fiatalt vizsgáltak, akik rendszeresen járta iskolába, s nem voltak alvásproblémáik. Közülük tizen naponta csak kevesebb, mint ötször használták a mobiljukat hívásra vagy üzenet küldésére, a többi 11 fiatal több, mint 15 hívást vagy üzenetváltást bonyolított naponta. Ez utóbbi csoportból négyen több, mint 30, egy résztvevő pedig több, mint 200 üzenetet küldött naponta.

    A kutatók megdöbbenésére csak egyetlen olyan tini volt, aki éjszakára kikapcsolta a telefonját.
    A felmérésben résztvevőknek egy 40 kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük az életmódjukkal és alvási szokásaikkal kapcsolatban. Ezek között szerepelt olyan kérdés, mely a kávéfogyasztási szokásaikra volt kíváncsi, illetve olyan is, mely azt firtatta, mikor alszanak el, és milyen sokáig alszanak.  Emellett egy skálán kellett ábrázolniuk, a nap folyamán mikor mennyire voltak álmosak, és egy olyan műszert viseltek, mely azt figyelte, mikor vannak ébren és mikor alszanak.

    Alvászavar koffein- és alkoholfogyasztással

    A kutatás eredménye szerint, összehasonlítva a ritkábban telefonálókkal, azok, akik túl gyakran használták a mobiljukat:

    • reggel nehezebben ébredtek (átlagosan 10.50-kor, míg a telefont ritkán használók 8.34-kor),
    • az éjszaka folyamán gyakrabban riadtak fel,
    • nehezebben aludtak el,
    • több koffeint fogyasztottak,
    • több alkoholt fogyasztottak.

    A tanulmány szerint a sokat telefonálók közül heten csak dél után ébredtek fel a hétvégeken.

    Mi volt előbb, a telefonhasználat vagy az alvásprobléma?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Természetesen a kutatók nem akarják a tiniket lebeszélni a mobilhasználatról, ám hangsúlyozzák, hogy a nap folyamán beiktatott mobilmentes időszakok csökkentik az alvászavarok előfordulásának esélyét. 

    Dr. Sanjeey Kothare, a Harvard Orvosi Egyetemének alvásspecialistája szerint további kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, a mobilhasználat miatt van-e az alvászavar, vagy az alvászavar miatt mobiloznak még este is oly sokat a tinik. Amíg ez kiderül, javasolják a mobilmentes órák beiktatását a tinik napirendjébe.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Miért veszélyes az erős horkolás?

    Normális esetben az orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt, amely tisztítja, szűri és felmelegíti azt. Ha azonban ezt a rendszert, vagyis az orrlégzést valami gátolja, kénytelenek vagyunk szájon át lélegezni.

    Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Tudta-e a koffeinről?

    A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

    A horkolás növeli a stroke kockázatát

    A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

    Betegséget is jelezhet, ha beszél álmában

    Gyermekkorban, főként 3 és 10 év között fordul elő gyakran, de a felnőttek 5 százaléka is beszél rendszeresen, vagy alkalmanként álmában. A jelenség lehet szórakoztató, vagy zavaró, de bizonyos esetekben orvosi kezelés is igénylő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA