• Tanulmány: nem egészségesebb az organikus élelem

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az organikusan termesztett élelemnek nincs sem táplálkozási, sem egészségügyi előnye a hagyományos élelmiszerekhez képest - állítják brit kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közölt tanulmányukban.

    A londoni táplálkozási szakértők szisztematikusan elemeztek 162 tudományos közleményt, melyek az elmúlt ötven évben a témában jelentek meg. Ennek során nem találtak érdemi különbséget a hagyományos és az organikus élelem hatása között.

    Hirdetések

    "Kis számú különbséget találtunk az organikusan és hagyományosan előállított élelmiszerek tápanyagtartalma között, ám valószínűtlen, hogy ezeknek bármilyen népegészségügyi vonatkozása lenne" - mondta Alan Dangour, a jelentés egyik szerzője.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fogyasztók nagyobb árat hajlandóak kifizetni a biotermékekért, mert úgy vélik, fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár. Ez 2007-re 48 milliárd dollár értékűre becsült globális piacot teremtett az organikus élelmiszerek számára. "Áttekintésünk jelzi, hogy jelenleg semmiféle bizonyíték nem támasztja alá az organikusan előállított termékek táplálkozási hasznát a hagyományos módon termelt élelmekkel szemben" - tette hozzá Dangour.

    A gazdasági válság következtében a biotermékek forgalmának növekedése is némileg lelassult. Nagy-Britanniában 2008-ban csak 1,7 százalékkal adtak el többet ezekből az élelmiszerekből, ami jóval alatta marad az elmúlt évtizedben tapasztalt éves, átlagosan 26 százalékos növekedésnek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    Néhány gondolat a fűszerekről

    A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Thai ízek - Étkezési trendek

    Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA