• A tejtermékdús táplálkozás a hosszú élet titka?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bár manapság sokan kerülik a tejtermékeket a magas koleszterinszintjük miatt, egy kedden közzétett tanulmány szerint a gyerekkori tejfogyasztás meghosszabbítja az életet.

    Egy 30-as évekbeli vizsgálat alanyainak 65 éves utómegfigyelése alapján állapították meg most kutatók, hogy a nagy tej-, sajt- és vajfogyasztás egyáltalán nem okozott több szív- és érrendszeri megbetegedést.

    Hirdetések

      Tévhitek az egészséges táplálkozásról

    Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. 
    Lássuk a csapdákat! >>
    Sőt, ellenkezőleg: azok közül, akik gyerekkorukban sok kalciumban dús tejterméket fogyasztottak, kevesebben haltak meg agyvérzésben.

    A szívbetegségek kockázati tényezőinek egy része már gyerekkorban megjelenik, de vita van abban a kérdésben, hogy a gyerekkori tejfogyasztás árt-e vagy használ.

    Egyes vélemények szerint a magas zsírtartalmú tejtermékek hozzájárulnak az időskori szívproblémákhoz.

    Az eredeti kutatásba, a 30-as évek végén 1.300 skóciai és walesi családot vontak be.

      Koleszterintáblázat

    Számolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen
    Most újra megvizsgáltak 4.374 olyan személyt, aki annak idején gyerekként tagja volt a megfigyelt csoportnak.

    2005-re az 1930-as években megfigyelt gyerekek 34 százaléka már nem élt, ez 1.468 fő.

    Közülük 378 szívkoszorúér-betegségben, 121 pedig agyvérzésben halt meg.

    Nem találtak összefüggést a tejtermékfogyasztás és e két halálok között.

    Ajánlott a gyermekkori magas kalciumfogyasztás

    Viszont meglepő módon a gyerekkori magas kalciumfogyasztás (főleg tejtermék formájában) és az alacsonyabb agyvérzési ráta között van összefüggés.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sőt, általában minden kategóriában alacsonyabb volt a halálozási ráta azoknál, akik gyerekkorukban sok tejterméket, illetve kalciumban gazdag ételt fogyasztottak.

    A tanulmány szerzői azonban felhívják a figyelmet, hogy további kutatásokra van szükség, mert az eredményekben egyéb tényezők is közrejátszhattak, mint például a jövedelmi viszonyok és a foglalkozás.

    Az új vizsgálatot az ausztráliai Queenslandi Orvostudományi Kutatóintézet kutatójának, Jolieke van der Polsnak a vezetésével végezték. A tanulmány a British Medical Journalben (BMJ) jelent meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    Néhány gondolat a fűszerekről

    A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Thai ízek - Étkezési trendek

    Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA