• Mire lehet gyógyír egy kék ételfesték?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy elterjedten használt, biztonságos, kék ételfesték azonnali intravénás alkalmazásával minden eddiginél jobb eredmény érhető el a gerincsérülések kezelésében - közölték amerikai kutatók hétfőn.

    A Rochester Egyetem munkatársai Maiken Nedergaard vezetésével patkányok gerincsérülésén tesztelték a briliánskék-G (Brilliant Blue G, BBG) jelű ételfestéket.

    A festéket a sérülést követő lehető legrövidebb időn belül juttatták intravénásan a patkányok megsérült gerincagyába, ezzel megelőzték a gyulladás kialakulását és csökkentették a másodlagos sérüléseket.

    Hirdetések

    Amikor az agyban vagy a gerincvelőben lévő idegsejtek károsodnak, olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek a környező sejtek pusztulását okozzák.

    Ennek pontos okát nem ismerik a szakemberek, ám ha sikerülne megelőzni a másodlagos károsodást, enyhébb következménnyel járna a szélütés vagy a gerincagy sérülése.

    Csökkentheti a másodlagos károsodás mértékét

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Ma még nincs hatékony kezelés a gerincagy akut sérülésére - szögezi le tanulmányuk kiindulópontját közleményében Steven Goldman, a kutatás egyik résztvevője.

    - Reményeink szerint ez a munka praktikus, biztonságos anyaghoz vezet, amelyet a páciensek sérülésük után rövid időn belül megkapnának, hogy ezáltal csökkenjen a szokásos másodlagos károsodás mértéke". 

     Nedergaard kutatócsoportja olyan anyagot keresett, amely lekötheti a sérüléskor keletkező vegyületek egyikét, az ATP (adenozin-trifoszfát) molekulát.

    Megállapították, hogy BBG jelű kék ételfesték kapcsolatba lép az ATP-vel egy receptoron keresztül, ezáltal mintegy leköti.

    Csökkenti a gerincagy sérülés súlyosságát

    "Megállapítottuk, hogy a receptort gátló BBG intravénásan történő alkalmazása jelentősen csökkentette a gerincagy sérülés súlyosságát, minden bizonyítható mérgező hatás nélkül" - írják a szerzők. A szer csak azoknál a pácienseknél kockázatos, akiknek vérmérgezésük alakult ki.

    A szóban forgó ételfesték egy másik kék színezék származéka, amelyből az Egyesült Államokban egy ember évente átlagosan 16 milligrammot fogyaszt el. Nedergaard felhívta a figyelmet arra, hogy a humán próbákra még éveket várni kell.

     Orvosi érdekességek

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    A vaspótlás lépcsőfokai

    Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

    A hőséget követő hidegfront egészségügyi kockázatai

    A jelenlegi hőség és a hamarosan ezt követő hidegfront érkezése különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetén fokozott egészségügyi kockázattal járhat.

    Megtanulni járni gerincsérülés után

    Egy kilencmillió eurós európai program keretében kezdődhetnek meg embereknél annak az új eljárásnak a klinikai próbái, amelynek segítségével gerincsérülés nyomán lebénultakat taníthatnak meg újra járni.

    Gerincsérülés kezelése emberi őssejtekkel

    Amerikai orvosok megkezdték a humán embrionális őssejtekkel való kezelés első klinikai tesztjeit egy gerincsérült páciensen - jelentette be hétfőn az eljárást kidolgozó Geron biotechnológiai cég.

    Őssejtterápiával gyógyítanák a gerincsérülteket

    Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyt adott a Kaliforniai Egyetem Irvinben dolgozó biológiai kutatóinak és a Menlo Parkban tevékenykedő GERON cégnek, hogy egy általuk kidolgozott új vakcinával előkészítsék a gerincsérültek klinikai kísérleti gyógyítását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA