• Májkárosodást okozhat a koraszülötteknél az intravénás táplálás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A műanyagok lágyítására használt ftalátok - vegyi anyagok - növelik a koraszülött babáknál a májkárosodás kockázatát - állítják német kutatók a Pediatrics című szaklap hétfőn megjelent számában.

    A tanulmányt a mannheimi kórház intenzív részlegén végezték 30 koraszülött bevonásával az intravénás tápláláshoz régebben használatos tasakokkal és csövekkel. Miután a kórház ftalátoktól mentes változatra cserélte ki az intenzív ellátásban használt műanyageszközöket, újabb 46 újszülöttet vizsgáltak meg.

    Hirdetések

    A kutatók úgy találták, hogy a DEHP rövidítésű (dietil-hexil-ftalát) anyagot tartalmazó felszerelésből táplált újszülöttek 50 százalékánál alakultak ki májproblémák, míg a második csoportba tartozók közül csak 13 százaléknál jelentkeztek ilyen gondok. Az első csoportba tartozó gyerekeket átlagosan 26 napig kellett intravénásan táplálni, négy nappal tovább, mint a második szakaszban vizsgált gyerekeket - ez a tény némiképp befolyásolhatta a kapott eredményeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Deborah Cory-Slechta, a Rochester Egyetem munkatársa azonban úgy véli, hogy a néhány nap különbség nem okozhat akkora eltérést az eredményekben, amekkorát a német orvosok tanulmányukban leírtak.

    Edmund Crouch - aki az amerikai Nemzeti Kutatási Tanácsnak a ftalátok kockázatát vizsgáló csoportjában is dolgozott - viszont szkeptikus, és úgy gondolja, hogy a mannheimi tanulmány nem vett figyelembe minden tényezőt, amely a ftalátok jelenlétén kívül is májproblémákat okozhatott a babáknál.

    Korábban állatkísérletek azt mutatták, hogy a ftalátok jelentős egészségügyi kockázatot hordoznak.

    Mivel a koraszülöttek mája még nem eléggé érett, ezek a babák különösen érzékenyek a májkárosító hatásokra. Az Egyesült Államok egyes kórházaiban ezért cserélték ki az intravénás tápláláshoz használt felszerelést DEHP-mentes eszközökre.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Teával a narancsbőr ellen

    A speciális méregtelenítő gyógyteák segítik a máj működését, így a szervezet tisztítását is elősegítik. Ha valaki szeretne egy pár kilótól megszabadulni, az esztelen fogyókúrák helyett inkább méregtelenítsen, hiszen így a felgyorsuló anyagcsere következtében a zsírpárnák is olvadni kezdenek.

    Megmentheti egy koraszülött életét az anyatej

    Egy koraszülöttnél életbe vágó lehet, hogy anyatejjel táplálják-e, az anya számára pedig a szoptatás és a fejés az egyik legfontosabb módja, hogy hozzájáruljon a kisbaba egészséges fejlődéséhez - egyebek mellett ez hangzott el a Szoptatásért Magyar Egyesület által szervezett hétvégi debreceni konferencián, melynek fő témája a speciális igényű csecsemők szoptatása volt.

    Több mint TestŐr előzetes

    Anamé koraszülöttként csípőficammal született. 20 évesen kerekes székbe került. Majdnem elvesztette látását és autoimmun beteg lett. Nem adta fel, saját maga kísérletezte ki speciális terápiáját. Ma már gyógyultnak mondja magát, módszerével másokon segít.

    Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

    A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt gondolják, hogy ezek eltérései a normál tartománytól kizárólag az alkoholfogyasztással állhatnak összefüggésben, valójában azonban számos olyan betegség is okozhat emelkedett értékeket, amelyek nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.

    Képességfejlesztés a mozgás által

    A koraszülött gyerekeknél időnként előfordul, hogy később a mozgásfejlődésben kisebb zavar jelentkezik. Ezek a gyerekek egészségesek, csak a mozgáskoordinációjuk nem annyira fejlett. Ha időben szakemberhez fordul a szülő és összetett mozgásképzéssel fejlesztve lesz a gyerek, a kezdeti hátrányokat behozva nem jelent majd a gyerek számára az iskolai szint teljesítése gondot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA