• Gyakoribb a szívritmuszavar a rendszeresen sportolóknál?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarremegés aránytalanul többször fordul elő azoknál, akik szinte naponta sportolnak, főleg futnak. A sportorvosok között nagy figyelmet keltő vizsgálat eredményeit a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, az American Journal of Cardiology közölte.

    A rendszeres testmozgásra nem csak a fizikai, hanem a lelki egészség miatt is szükség van. A jelenleg elfogadott ajánlás szerint felnőtt embernél hetenként legalább öt alkalommal 30-60 percnyi mozgás, gyaloglás, kerékpározás vagy úszás egyaránt alkalmas arra, hogy a vérkeringési rendszer egészségét biztosítsa.

    Hirdetések

    A sport, kiváltképp a versenysport viszont olyan fizikai igénybevételt jelent, amely az egészséges szervezet számára bizonyos körülmények között kockázatot is jelenthet. Egy-egy fiatal élsportoló hirtelen szívhalála az utóbbi években ismételten aláhúzta a megfelelő szakorvosi vizsgálatok fontosságát, jóllehet tökéletes biztonsággal előre megmondani, hogy kivel történhet hasonló tragikus esemény, egyelőre a legrészletesebb sportorvosi megfigyelésekkel sem lehetséges.

    A leggyakoribb ritmuszavar a pitvarremegés, amikor a szív felső része, a szívpitvar már nem húzódik össze ritmusosan, hanem csak remeg, fibrillál, és ezzel együtt a szívritmus is zavart szenved, a szív össze-vissza, szabálytalanul működik. Ez főleg az idősebb korosztályban fordul elő; gyógyszerekkel biztonsággal kezelhető, de a fokozott figyelemre van szükség.

    Veszélyes a futás?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Anthony Aizer és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a sportterhelés összefügg-e a pitvarfibrilláció megjelenésével. Az Egyesült Államokban 1982-ben elindult egy olyan vizsgálat, amelyben csaknem 17 000 felnőtt ember egészségügyi állapotát követik folyamatosan.

    Most azt nézték meg, hogy azok között, akik nem sportoltak rendszeresen, illetve azok csoportjában, akik keményen edzettek, illetve versenyeztek, milyen gyakran fordult elő ritmuszavazr ezekben az évtizedekben.

     Azok körében, akik hetenként legalább öt alkalommal, verejtékezésig terhelték magukat, 20 százalékkal gyakrabban következett be pitvarfibrilláció, mint a nem sportoló egyének csoportjában.

    A további részletes elemzés azt is igazolta, hogy ez döntően az 50 évesnél fiatalabbak körében esett meg, és elsősorban azoknál, akik futottak vagy kocogtak. A kutatók a kérdés további vizsgálatát tervezik.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA