• Új vírus - Milyen a hazai járványmegelőzési stratégia?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem kell változtatni a járványmegelőzés stratégiáján, mert a vírus abban az ütemben terjed, ahogy a szakemberek számítottak rá és a felkészülés is tervszerűen halad - mondta Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke az MTI-nek szerdán, azzal összefüggésben, hogy meghalt az első új típusú influenzás beteg Magyarországon.

    A haláleset azt tudatosítja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO)komolyan gondolta, amikor pandémiáról, azaz világjárványról beszélt - tette hozzá Bujdosó László.

    Hirdetések

    Mint mondta, a haláleset után ha lehet, még eltökéltebben kell dolgozni a járvány megelőzéséért mindazoknak, akiknek ebben feladatuk van.

       A gyógyszergyártás miatt visszahívja elbocsátott dolgozóit

    A GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszeripari vállalat szerdán bejelentette, hogy francia leányvállalata korábban elbocsátott dolgozói közül 160-at visszavesz. A cég azzal magyarázza a lépést, hogy több millió adag gyógyszert kell gyártania az új influenza ellen, elsősorban a japán piacra. (FH)

    Kifejtette: az állampolgárok jelen pillanatban még nem túl sok mindent tehetnek azon túl, hogy ha influenzás tüneteket észlelnek magukon, akkor orvoshoz fordulnak, és jobban odafigyelnek a higiénés szabályokra, különösen akkor, ha külföldön járnak.

    Például a vírussal leginkább érintett országokban - Argentínában, Chilében, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - járva kerüljék a kontaktust az influenzás betegekkel, figyeljenek oda a személyi higiénére, a gyakori kézmosásra, és kerüljék el a nagy tömegrendezvényeket ezekben az országokban.

    Előre megtervezett ütemben halad a felkészülés

    Mint mondta, a járvány abban az ütemben terjed, ahogyan arra számítottak, ezért a felkészülés - az oltóanyag-előállítás üteme, kipróbálása, ellenőrzése - is ott tart, ahogy előre eltervezték.

      H1N1 - Meghalt egy 41 éves magyar férfi

    Meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben - jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdán Budapesten. A férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el múlt szerdán, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust - ismertette a szakember a kormányszóvivői tájékoztatón. Tovább>> 

    Kifejtette: Európában Nagy-Britanniában és Spanyolországban voltak inkább halálesetek, de nem számítottak arra, hogy éppen Magyarországon hal meg a következő beteg. Úgy fogalmazott, nyáron nagyjából így kell terjednie a vírusnak: "potyognak" a megbetegedések.

    Arra számítanak, hogy a késő őszi, kora téli időszakra kell igazán odafigyelni, akkorra kell a nagy járvány megelőzésére minden intézkedést megtenni - jelentette ki. Hangsúlyozta: a felkészülés és a megelőző intézkedések előkészületei tervszerűen haladnak.

    A terveknek megfelelő ütemben halad az oltóanyaggyártás, szeptember második felére olyan mennyiségben áll rendelkezésre az oltóanyag, hogy tömegesen lehet majd oltani. Jelenleg azt tervezik meg, milyen szállítási útvonalon jut el az oltóanyag az orvosokhoz, a beoltandókhoz, és ehhez milyen hűtési technikára lesz szükség.

      Ausztrália megkezdte az újinfluenza elleni vakcina első humán próbáit

    Megkezdődtek a világ első humán próbái az újinfluenza elleni vakcinával Ausztráliában - jelentették be szerdán a gyártó cégek képviselői. Két biotechnológiai cég kezdte meg felnőtt önkéntesek vakcinájukkal történő beoltását Adelaide városában.
    A helyi székhelyű Vaxine 300 emberrel a hét elején indította el a humán vizsgálatokat, a melbourne-i CSL hét hónapig tartó tesztsorozata pedig 240 önkéntessel szerdán kezdődött meg. A bejelentés szerint világszerte ezek az első, emberen végzett próbák az újinfluenza elleni vakcinával. Ausztráliában - ahol a szokásos téli influenzaszezon is tart - eddig legalább 41 ember halt meg a pandémiás H1N1 influenza következtében.
    "A déli féltekén vagyunk, ahová most a probléma összpontosul" - mondta Nikolai Petrovsky, a Vaxine kutatási igazgatója. Szerdáig 14 703 igazolt újinfluenzás eset volt Ausztráliában. Világszerte szeptemberre és októberre jósolják a járvány kiszélesedését, amikor az északi féltekén visszatérnek a diákok és a dolgozók nyári szabadságukról.
    A CSL reményei szerint eredményeik októberre lehetővé teszik, hogy kormánytámogatású vakcinájukat forgalomba hozzák. Amennyiben a vakcina hatékonynak bizonyul a vizsgálatok során, a kormány 21 millió adagot vesz át ausztráliai felhasználásra. Petrovsky úgy véli, hogy a Vaxine hatékonysága 6-8 hét alatt kiderül.
    Ugyanakkor hozzátette: nincs garancia arra, hogy bármelyik vakcina valóban működik majd, mert az új vírus nagyon különbözik a korábbiaktól.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Mi a leggyakoribb oka, ha lázas a gyermek?

    A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA