• H1N1 - hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban halt meg a magyar fétfi

    Szerző:
    WEBBeteg

    Meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben - jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdán Budapesten.

     A férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el múlt szerdán, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust - ismertette a szakember a kormányszóvivői tájékoztatón.

    Hirdetések

    Hozzátette: a magyar állampolgárságú beteg korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

    Falus Ferenc kitért arra, hogy Magyarországon 37-re emelkedett az új típusú influenzás esetek száma. Az elhunyt férfin kívül az elmúlt 24 órában 7 beteget regisztráltak, mindegyiknél enyhe lefolyású a betegség, közülük kettőt kórházban figyelnek meg, a többieket tartózkodási helyükön különítették el.

    Hazánkban először május 29-én mutatták ki a H1N1 vírust

    Magyarországon május 29-én jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy először mutatták ki az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál. A brazil férfi Egerben lett beteg, beutalták a helyi kórházba, ahol mintát vettek tőle, ami negatív volt. A mintát elküldték az Országos Epidemiológiai Központba. Ott a további laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust a szervezetében.

    A brazil állampolgárságú férfi New Yorkban él és turistaként érkezett Magyarországra. Érkezésekor még nem volt beteg. Később belázasodott, s felső légúti tünetekkel háziorvoshoz fordult. Az orvos megvizsgálta és tünetei alapján beutalta az egri kórházba.

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat július 21-én arról számolt be, hogy újabb három betegnél igazolták az új típusú influenzavírust, akkor összesen 29 magyarországi betegről szólt a híradás.

    A tájékoztatás szerint mindhárman külföldön jártak, tüneteik azonban már Magyarországon jelentkeztek. Kórházi vagy gyógyszeres kezelésre egyiküknek sem volt szüksége, és a környezetükben sem fertőződött meg senki.

    Az új vírussal fertőzött emberek kiszűréséhez április 30-tól infravörös, úgynevezett szomatoinfra-kamerákkal vizsgálták meg a Ferihegyen leszálló utasokat, miután az Egészségügyi Világszervezet WHO 5-ös riasztási fokozatot rendelt el a járvány miatt.

    Több mint 178 ezer utas megvizsgálása során 279 embert szűrtek ki, míg 362-en maguk jelentkeztek a magyar hatóságoknál, ám a 641 ember egyikénél sem volt kimutatható az új típusú influenza vírusa. A kamerákat június 9-én szerelték le.

    Ősz elejére lesz oltóanyag

    Az influenza elleni oltóanyag gyártásához szükséges vadvírust az Egyesült Államok betegségmegelőző és -ellenőrző központjától kapta meg Magyarország, a világon második országként - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter május 6-án.

    A gyártóval kötött szerződés szerint az első vakcinacsomag legalább félmillió oltóanyagot tartalmaz. Ezt követően pedig hetente elérhető ez a mennyiség. Székely Tamás május 28-án azt közölte, hogy Magyarország hivatalosan megkapta az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) az új típusú influenza elleni oltóanyag előállításának alapjául szolgáló vírustörzset.

    Ebből a genetikailag módosított vírustörzsből állítja elő a vakcinát az Omninvest 8-12 hét alatt, így ősz elejére - a klinikai és egyéb vizsgálatok után - rendelkezésre áll majd a megfelelő mennyiségű oltóanyag - mondta akkor a tárcavezető. Székely Tamás hozzátette: a WHO egy időben juttatta el az oltóanyaggyártó-kapacitással rendelkező országoknak a vírustörzset.

    Több antivirális szerrel is kezelhető az új influenza

    A WHO két gyógyszert ajánlott a betegség kezelésére, az oseltamivir és a zanamivir tartalmú antivirális szereket. Magyarországon nyár közepétől már a zanamivir tartalmú készítmény is elérhető a patikákban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Július közepén a WHO felhívást tett közzé a honlapján, amelyben közölték, hogy a H1N1 influenza kezelésére ajánlott gyógyszerek közül az oseltamivir tartalmú szerrel szemben rezisztens (ellenálló) vírusokat izoláltak, azaz a kórokozók körében elkezdett kialakulni a rezisztencia.

    Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a rezisztens vírusok a másik, a zanamivir tartalmú antivirális (vírusellenes) szerrel szemben érzékenyek, vagyis a szer elpusztítja őket.

    A WHO jelentése szerint Dániában, Japánban, Kínában, sőt már az Egyesült Államokban is olyan H1N1 vírusokat találtak, amelyek rezisztensek az oseltamivir tartalmú antivirális készítményre. Ezeket a vírusokat három olyan betegnél izolálták a szakemberek, akik súlyos tüneteket mutattak.

    Ugyanakkor, miközben a kórokozók rezisztensek voltak az oseltamivirre, a zanamivir tartalmú antivirális készítményre érzékenyek voltak.

    Az ÁNTSZ múlt heti közleményében ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett három eset szórványosnak minősül, ugyanis a többi vizsgált vírus nem mutatta ezt az eltérést, így a jelenlegi információk alapján semmi jel nem mutat arra, hogy a A/H1N1 vírus ellen széles körben antivirális rezisztencia lenne kialakulóban.

    Hangsúlyozták azt is, hogy a WHO éppen ezért nem is változtatott a klinikai kezelési ajánlásain és közölte, hogy a vírusellenes szerek továbbra is kulcsfontosságúak az influenza-világjárvány elleni küzdelemben.

     

      Több mint 700 halott a világon - WHO


    Már több mint 700 ember halt meg az új influenzában világszerte április óta, amikor ez a vírus elkezdett terjedni - jelentette be kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az utolsó, július 6-i WHO-s hivatalos statisztikában még 429 haláleset szerepelt. A WHO a múlt héten bejelentette, hogy beszünteti az egyedi megbetegedések világösszesítését, miután a járvány példátlan sebességgel terjed.
    A szervezet még azzal is indokolta a változtatást, hogy a páciensek túlnyomó többségénél a betegség lefolyása enyhe, és általában orvosi kezelés nélkül is egy héten belül meggyógyulnak. A WHO szerint a normál influenzától évente 250 - 500 ezer ember hal meg a világon.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Mi a leggyakoribb oka, ha lázas a gyermek?

    A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA