• A fogturizmus háttere - Vizitdíj bevezetését javasolják

    Szerző:
    WEBBeteg

    Orvosi vizitdíj bevezetését javasolja Nagy-Britanniában egy elemző csoport, amely megemlíti Magyarországot a csak "hivatalosan ingyenes" egészségügyi szolgáltatást nyújtó államok között.

    A Social Market Foundation (SMF) nevű, magát függetlennek, de jobbközép irányultságúnak leíró brit kutatócsoport új, rendkívül átfogó, 256 oldalas elemzésében azt írja: a súlyos gazdasági visszaesés kétségtelenül jelentősen befolyásolja a következő években az állam képességét az egészségügyi ellátás finanszírozására, és ebben a helyzetben "nem helyénvaló" az ellátás fizetőssé tételének elvetése ideológiai okokból.

    Hirdetések

    Az SMF fejtegetése szerint, ha az állami egészségügyi ellátás keretében kínált szolgáltatási javak árazása zéró, akkor nincs olyan ösztönző, amely elejét venné a túlfogyasztásnak, ugyanúgy, ahogy az áruházban is mindenféle szükségtelen holmival teletöltenék kosarukat a vásárlók, ha ott mindent ingyen adnának.

    A jelentés fő gondolatmenete szerint a díjfizetés bevezetésének célja nem elsősorban a bevételnövelés, hanem az egészségügyi szolgáltatások racionalizálása. Ha ez nem történik meg, az egészségügyi ellátás "kiporciózása" akkor is bekövetkezik majd, csak nem központi szabályozással, hanem a múltból már ismert hosszú várólistákkal, az infrastruktúra romlásával és a szolgáltatás minőségi gyengülésével.

    Hivatalosan ingyenes

     Brit egészségturizmus

    A Nagy-Britanniából külföldi gyógykezelésre járók száma egy év alatt 70 ezerről 100 ezerre nőtt, 43 százalékuk fogászati problémák miatt utazik. A felmérésből az nem derül ki, hogy tavaly összesen hányan érkeztek a szigetországból Magyarországra fogászati kezelés miatt, ám az ebből a célból útrakelő egészségturisták közül a legtöbben hazánkat választják.
    Plasztikai műtéteknél egyébként Ciprus, sebészeti beavatkozásoknál és szűrővizsgálatoknál pedig India vezeti a brit népszerűségi listát. A kiutazók többsége a hosszú várakozási lista, illetve a drága magánpraxisok miatt választja a külföldi gyógykezelést - írja a lap.
    Egyre több utazási iroda kínál üdüléssel egybekötött egészségügyi szolgáltatást, a kiutazók többsége pedig elégedett a kezelésekkel.
    A Social Market Foundation az elemzésben felsorol több országot, amelyekben az egészségügyi ellátás "hivatalosan" ingyenes ugyan az igénybevétel szintjén, de valójában széleskörű gyakorlat, hogy a páciensek "nem hivatalos" juttatásban részesítik az orvosokat. Az SMF ezek között említi Magyarországot és Görögországot.

    Az elemzésben ismertetett adatok szerint a 60 milliós Nagy-Britanniában 2007-ben 283 millió alkalommal keresték fel a betegek a körzeti orvosi rendelőket.

    A kutatócsoport szakértői szerint az általuk javasolt vizitdíj bevezetésének fő célja a betegszokások befolyásolása, vagyis az, hogy az állami egészségügyi szolgálatot (NHS) valóban csak a rászorulók vegyék igénybe.

    Az elemzés 20 fontos (6300 forintos) díj bevezetését javasolja a körzeti orvosi rendelők felkereséséért, azzal, hogy a körzeti orvos által előírt további kezelésekért már nem kellene fizetni, és a 20 fontos alapdíj fizetési kötelezettsége alól is széleskörű lenne a mentesség, főleg szociális alapon.

    A szerzők hangsúlyozzák, hogy ez jelképes díj lenne, és megjegyzik, hogy egy-egy körzeti orvosi konzultáció tényleges költsége átlagosan 36 font.

    Az alapellátásra szűkítenék az ingyenességet

    A hat évtizede létrehozott NHS egyes szolgáltatásainak fizetőssé tételéről régóta komoly politikai és szakmai viták folynak Nagy-Britanniában.

    A munkáspárti kormány ugyan továbbra is ragaszkodik a teljes egészében adóbevételekből finanszírozott, évente több mint 100 milliárd fontba kerülő állami egészségügy teljes ingyenességéhez, az orvosi szakma szerint azonban ez előbb-utóbb fenntarthatatlanná válik.

    A Brit Orvosi Kamara (BMA) már két évvel ezelőtt, nagy feltűnést keltő állásfoglalásában leszögezte: alapellátási feladatokra kell szűkíteni az NHS által nyújtott térítésmentes szolgáltatásokat, mert a teljes körű ingyenes ellátás most már finanszírozhatatlan állami forrásokból.

    Az Orvosok a reformért nevű kampányszervezet hasonló végkicsengésű jelentése szerint ma már "nem realitás, hanem politikai délibáb" a brit egészségügy ingyenessége, mivel a betegek mind több esetben kényszerülnek fizetős ellátások igénybe vételére a magánszektorban az adósságoktól gyötört NHS egyre "lyukasabb" szolgáltatásai miatt.

    Brit fogturizmus

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Különösen neuralgikus pont az NHS keretében nyújtott - illetve nem nyújtott - fogászati szakellátás. Ez ugyanis számos körzetben szinte megszűnt, mert a fogorvosok tömegesen mondják fel NHS-szerződéseiket, és csak magánalapon hajlandók fogadni betegeiket, akik közül azonban sokan nem tudják megfizetni a csillagászati kezelési költségeket.

    Ebben a helyzetben virágzik a britek körében a külföldi "fogturizmus", amelynek legkedveltebb célpontja Magyarország.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Országos népegészségügyi program indult

    Az alapellátás, a népegészségügy, a betegbiztonság és környezet-egészségügy átfogó módszertani fejlesztése érdekében indult országos program 11,43 milliárd forintos uniós támogatással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA