• Hőségriasztás és erős UV-B sugárzás - Meddig tart a kánikula?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szerdától kettes fokozatú hőségriasztást rendelt el Falus Ferenc országos tisztifőorvos. A napi középhőmérséklet sokfelé meghaladja majd a 25 fokot, napközben pedig 35 fok feletti csúcshőmérséklet is mérhetnek.

    Emellett az UV-B sugárzás is erős lesz, az országos előrejelzés szerint 10-es skálán 8,1-es, ami extrém erősnek számít.

    Hirdetések

      Az UV sugárzás lehetséges hatásai

    Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is.
    Az UV sugárzás lehetséges hatásai>>
    Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a melegben fontos a folyamatos folyadékpótlás, délben mindenki hűvös helyen legyen, és nem szabad hagyni felmelegedni a lakásokat.

    A hőmérséklet legmagasabb értéke meghaladja a héten a 30 fokot, egy-két napig pedig 35-36 fok is lehet az ország déli részén.

    Éjszakára sem hűl le a levegő, a minimum hőmérséklet 20 fok felett marad, vagyis a napi középhőmérséklet 25 fok körül alakul. Falus Ferenc országos tisztifőorvos emiatt rendelte el a riasztást szerdától.

    Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a déli órákban tartózkodjon mindenki hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy lehet megakadályozni, ha nappal becsukják az ajtót, ablakot és besötétítenek.

      A leégés egészségkárosító hatásairól orvosi szemmel

    Az a napfényhatás, amely elég intenzív ahhoz, hogy napégést hozzon létre, károsítani tudja a sejtek DNS tartalmát. A bőrsejtek genetikai állományának károsodása időnként bőrrákhoz vezethet. A bőrrák elsősorban a leggyakrabban napfénynek kitett területeken, így például a fejbőr, az arc, az ajkak, a fülek, a nyak, a mellkas, a karok, a kezek, és nőknél a lábon alakulhat ki.
    A nap megégetheti a szemeit is. Az ultraibolya fény károsítja a retinát, a szemgolyó hátsó belső falán elhelyezkedő vékony látóideghártyát. A szemek égése károsíthatja a szemlencsét, a szem belsejében található átlátszó szerkezetet, amely alakját változtatva biztosítja, a tárgyak éles képét.
    Olvasson tovább a leégés veszélyeiről>>

    Este vagy éjszaka pedig érdemes átszellőztetni a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot is folyamatosan pótolni kell, a kirándulók, utazók mindig vigyenek magukkal innivalót. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyelni kell.

    Hétvégéig kánikula

    Az országos tisztifőorvos arra kérte az egészségügyi intézményeket, a mentőket, önkormányzatokat, hogy a szükséges megelőző intézkedéseket tegyék meg: az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé a légkondicionált helyiségek listáját, ahová bárki bemehet.

      Tippek a forró napokra

    A német táplálkozástudományi intézet ajánlása alapján, napi másfél-két liter folyadékot meg kell innunk, ha azonban a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik,akkor ennek a két-háromszorosára van szükségünk.
    Tippek a forró napokra>>

    Reisz András meteorológus a hét elején azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy a hét nagy részében várhatóan az erős, nagyon erős illetve extrém fokozatok között alakul az UV-B sugárzás mértéke.

    Szerdán is extrém erős sugárzásra kell számítani, ami azt jelenti, hogy akár már 15 perc alatt le lehet égni a napon.

    Reisz András hozzátette: a kánikula hétvégéig tart, szombaton egy hidegfront jön, ami miatt több fokkal csökken a hőmérséklet.

    Ez felfrissíti majd a levegőt, de számottevő csapadék nem várható. Demszky Gábor főpolgármester szerda reggelre összehívta a főváros védelmi bizottságát, ahol a hőségriasztással kapcsolatos intézkedésekről döntenek.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Magas víztartalmú ételekkel a szervezet hidratáltságáért

    Szervezetünknek a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok mellett folyadékra is szüksége van ahhoz, hogy megfelelően és egészségesen működjön minden létfontosságú szervünk. A folyadékpótlás nemcsak az italok elfogyasztásával valósul meg, hanem azáltal is, hogy a különböző módon elkészített ételeket megesszük.

    Így próbáljon elaludni kánikulában

    A napokon át tartó hőségben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk. A következő tanácsoktól a lakás ugyan nem lesz hűvösebb, de segíthetnek abban, hogy legalább más módon ne nehezítsük meg magunknak az elalvást.

    Kánikula idején is figyeljen a gyógyszertárolás körülményeire!

    A rendkívüli hőségben figyelni kell a gyógyszerek tárolására, van néhány alapvető szabály, melyet nem árt ismerni és betartani - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

    Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőségriadót

    A tartós kánikula miatt vasárnap 24 óráig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

    Keddtől harmadfokú hőségriadó lép érvénybe

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzései alapján, az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendel el az ország egész területére vonatkozóan.

    Keddtől harmadfokú hőségriadó lépett érvénybe

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzései alapján, az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelt el az ország egész területére vonatkozóan.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA