• Az elhízás és a szülők testsúlyának összefüggései

    Szerző:
    WEBBeteg

    Anyák és lányok, valamint apák és fiúk túlsúlya között találtak nagyobb arányban összefüggést brit kutatók felmérésükben.

    Tízszer nagyobb az esélye, hogy az elhízott anyák lánya is túlsúlyos, és hatszor nagyobb valószínűséggel túlsúlyos az elhízott apák fia - állapították meg tanulmányukban a plymouth-i Peninsula Orvosi Iskola kutatói, akiket a BBC hírportálja idézett.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 226 családra kiterjedő vizsgálat azt mutatta, hogy hasonló kapcsolat az ellenkező nemű szülők és gyerekek között nincs. A kutatók úgy vélik, az összefüggés nem genetikai eredetű, inkább a viselkedési mintákra vezethető vissza. Szerintük a lányok akaratlanul is megtanulják anyjuk, a fiúk pedig apjuk megoldási módjait.

    A három évig tartó felmérésben azt tapasztalták, hogy az elhízott anyák 8 éves lányainak 41 százaléka szintén elhízott volt, míg a normál testsúlyú anyák lányainak csak négy százaléka.

    Az elhízott apák fiainak 18 százaléka, míg a normál testsúlyúaknak csak három százaléka volt elhízott.

    Az elhízás az egyik legfontosabb közegészségügyi probléma a fejlett országokban, hátterének kiderítése alapvetően befolyásolhatja az egészségpolitikát.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA