• Enyhe memóriapanaszokra ígéretes, Alzheimer-kórra nem hatékony

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem lassította az omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítő az Alzheimer-kórban szenvedő páciensek szellemi hanyatlását, egészséges emberek enyhe memóriapanaszaira azonban ígéretes - közölték amerikai kutatók vasárnap egy Bécsben megrendezett nemzetközi konferencia alkalmából.

    A 18 hónapig tartó, állami támogatással végzett, mintegy négyszáz fős felmérésben egy omega-3 zsírsavat, az úgynevezett dokozahexaénsavat (DHA) szedték a résztvevők.

    Hirdetések

    A hatóanyag nem javított azok állapotán, akiknél már valamilyen mértékben kifejlődött a betegség. "A teszteredmények nem támasztják alá, hogy az Alzheimer-kóros pácienseknél rutinszerűen DHA-t kellene használni" - jelentette ki Joseph Quinn kutatásvezető, a portlandi Oregon Egyetem munkatársa.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy másik, hathónapos tanulmány azonban előnyösnek találta a DHA-kiegészítő szedését olyan egészséges embereknél, akiknek a memóriájával csak kisebb gondok adódtak: a hatóanyag segítette, hogy elméjük újra élesebb legyen. "A hatás körülbelül annyi, mintha valaki három évvel fiatalabb lenne" - mondta a szert gyártó cég kutatója.

    Mindkét tanulmányt az Alzheimer-kórról rendezett, Bécsben zajló nemzetközi konferencián ismertették a szerzők.

    A vizsgálatok azt mutatják, hogy a világszerte 26 millió embert érintő, szellemi és fizikai leépüléssel járó, halálhoz vezető kór kezelését igen korai szakaszában kell elkezdeni ahhoz, hogy eredménnyel járjon.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

    A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA