Meghalt az első olyan brit újinfluenzás, akinek nem volt más baja

Független Hírügynökség
megjelent:

Nagy-Britanniában meghalt az első olyan újinfluenzás, akinek semmilyen más baja nem volt, jelentették be a hét végén. A hozzátartozók kívánsága szerint csak annyit közöltek, hogy a páciens az essexi Basildon and Thurrock Egyetemi Klinikán hunyt el.

A páciensnek nem volt más betegsége, jelentették be az egészségügyi hatóságok.

WHO - hétfői számvetés

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi, múlt hétfői összesítése szerint a járvány kitörése óta csaknem 100 ezer ember betegedett meg a világon bizonyíthatóan az új vírustól, és a fertőzés 440 esetben végződött halállal.

"Ez az eset tragikus módon hangsúlyozza, hogy bár a vírus a legtöbb embernél csak enyhe lefolyású betegséget okoz, egyes esetekben azonban súlyosabb következményekkel jár" - hangzik a közlemény.

"Mint minden influenzaszerű vírussal lenni szokott, egyes emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mások.

Sajnos, még a máskülönben egészséges embereknél is súlyos betegséget, sőt halált is okozhat az influenzavírus" - folytatódik a közlemény.

Az egyébként is betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve

Nagy-Britanniában több olyan személy is meghalt, aki a világjárványt okozó H1N1-es vírussal volt megfertőzve, de a többinek, ezen a páciensen kívül egyéb betegségi is voltak.

A brit országos tisztifőorvos korábban kijelentette, hogy a légzési problémákkal küzdők és az orvosilag betegesen kövérek nagy kockázatnak vannak kitéve. A londoni kormány múlt szerdai bejelentése szerint Nagy-Britanniában csaknem 10 ezer (9.718) igazolt sertésinfluenzás esetről tudnak.

A hatóságok szerint hamarosan napi 100 ezer fölé mehet az influenzás esetek száma, ha a fertőzés a jelenlegi ütemben terjed. A brit egészségügyi hatóságok már feladták a vírus feltartóztatására irányuló erőfeszítéseket, ehelyett a veszélyeztetett kategóriába tartozó fertőzöttek kezelésére összpontosítanak.

Azok, akiknél influenzaszerű tünetek jelentkeznek, laboratóriumi vizsgálat nélkül is antivirális gyógyszert kapnak.

Felgyorsítják az oltóanyag kidolgozását az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok 1 milliárd dollárt szán az új típusú influenza elleni vakcina alapanyagainak beszerzésére - jelentette be vasárnap az amerikai egészségügyi miniszter, Kathleen Sebelius. Az oltóanyag feltehetően októberre lesz kész, tette hozzá.

"A Kongresszus (a parlament) megállapodott az elnökkel, hogy az amerikai nép egészsége és biztonsága az első számú prioritás" - húzta alá a miniszter. Nem sokkal előtte az amerikai járványügyi intézet közölte, hogy az Egyesült Államokban már 211 esetben okozott halált az új influenzavírus.

A laboratóriumilag megerősített fertőzések száma 37 ezer. A megbetegedések és a halálos esetek számában az Egyesült Államok vezet a világon. Egy múlt heti bejelentés szerint az első amerikai oltóanyaggal várhatóan augusztusban kezdődnek meg a klinikai tesztek.

A próba néhány hónapig tart, ez alatt azt vizsgálják, hogy a vakcina biztonságos- és hatásos-e. Ugyancsak a klinikai teszt alatt állapítják meg az oltóanyag szükséges adagolását.

Az egészségügyi szakemberek már korábban felhívták a figyelmet, hogy az ősszel az új vírus megerősödve térhet vissza a déli féltekéről. A vírus már több mint 130 országban okozott megbetegedéseket és továbbra is terjed.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.