• Asztmás magyarok szeretnék meghódítani a Lenin-csúcsot

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyar asztmás hegymászók a közép-ázsiai Pamír hegység harmadik legmagasabb csúcsát, a 7134 méter magas Lenin-csúcsot szeretnék meghódítani; Zempléni Szabolcs (23) és Zempléni Balázs (21) július 17 indul Budapestről - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

    Az asztmás sportolók vállalkozásukkal azt szeretnék bebizonyítani, hogy ezzel a betegséggel teljes értékű életet lehet élni.

    Hirdetések

    Zempléni Szabolcs és Zempléni Balázs 6-7 évvel ezelőtt kezdtek hegymászással foglalkozni. Eddig kétszer jártak a Mont Blanc tetején - 2006-ban az olasz oldalról, míg 2008-ban a francia oldalról mászták meg a 4810 méteres csúcsot.

      Asztma teszt

    Sokat köhög, nehezen vesz levegőt? Fizikai erőlködéstől gyakran fulladozik? Lehet, hogy asztmája van! 
    Töltse ki Asztma tesztünket! >>

    A közbenső évben, 2007-ben két hegycsúcs, a Monte Rosa (4634), illetve a Grossglockner (3798 méter) meghódítása szerepelt programjukban.

    "Az idei expedíció azért is egyedülálló, mert légúti betegségben szenvedő európai asztmás sportolók először kísérelnek meg feljutni a Lenin-csúcsra.

    Ezt a csúcsot az +elérhető 7000-esnek+ hívják hegymászó körökben, így a sportolók magától értetődően választották következő lépcsőfoknak a meghódítandó csúcsok sorában" - hangsúlyozza a közlemény.

    Egy éve készülnek az expedícióra

    A fiatal sportolók egy éve készülnek a Pamír meghódítására. Ennek során fokozatosan szoktatták hozzá szervezetüket a megerőltetéshez.

      Hegyi betegség

    Az emberi szervezet kb. a tengerszinttől 4500 méter magasságig képes tartósan élni. Ezen felül már hosszútávon az élet jelentős problémákat okozhat.
    A hegyi betegségről>>

    Eleinte gyakrabban, de rövidebb ideig végeztek testmozgást, végül eljutottak arra a szintre, ahol már nincs észlelhető különbség közöttük és egy nem asztmás hegymászó között.

    Mászás közben is jellemző, hogy felfelé haladva egy ideig romlik az asztmások teljesítménye, ám amint a tüdejük megszokja a terhelést, azonos szinten kezd teljesíteni az egészségesekkel.

    A vállalkozás sikeréhez hozzájárul a gondos kezelés, a betegek megfelelő együttműködése és a kiegyensúlyozott terápia. 

    Tüdőgyógyász vizsgálja őket az út előtt

    fiatal sportolókat egy tüdőgyógyász rendszeresen vizsgálja az út előtt, az előírás szerinti asztmagyógyszereiket pedig vinniük kell magukkal. "A mai modern asztmagyógyszereknek köszönhetően a betegség szinten tartható, és a gyógyszerek megfelelő alkalmazása mellett folyamatosan kontrollálható.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Mivel az expedíció másik fontos célja, hogy a csapat tagjai megfigyelhessék, miként viselkedik a betegség ilyen magasságokban, a hegymászók naponta kétszer véroxigén- és csúcsáramlás-mérést végeznek magukon. Az adatokat a sportolók hazatérte után hazai szakemberek elemzik majd. A mérési eredményeken alapuló feltételezések egy szélesebb körű kutatás kiindulópontjául szolgálhatnak" - áll a közleményben.

    Az öttagú expedíciónak a két középsúlyos asztmás fiatal mellett két egészséges hegymászó és Katona László vezető a tagja. A csapat, amelynek fő támogatója az AstraZeneca Kft., július 17-én indul Budapestről. A túra 17 napig tart, az expedíció előreláthatólag augusztus 10-én érkezik haza.

    A szervezők szerint a két fiatal sportoló sikere bizonyítja majd, hogy "ezzel a betegséggel is teljes értékű életet lehet élni, ami minden asztmásnak reményt adhat. A hegymászás nem jelent állandó, azonos intenzitású megterhelést a szervezetnek, így a tüdőnek van ideje hozzászokni az oxigénhiányhoz, van ideje pihenni, s így az egészségesek előnye is behozható".

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A sóterápia az allergiások légzését is könnyíti

    A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt, és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi, és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet. Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiás levegőt állítanak elő, ami mentes a csíráktól, fertőzést okozó baktériumoktól, az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek szó szerint fellélegezhetnek.

    Több mint TestŐr előzetes

    Az orrdugulás, a megfázás vagy az asztma nemcsak az alvást, de a napközbeni légzést is megnehezíti. Sóterápia egykor és most.
    A bőrrák közel 10 százaléka a szemhéjon alakul ki. Az UV sugárzás számos káros hatása eddig ismeretlen volt. Most összegyűjtjük őket.

    A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

    A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

    Ez csak allergia - Veszélyes lehet, ha elbagatellizáljuk

    Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50 százaléka érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a PrimaMedica Szakmai Napon tartott előadásában.

    Enyhe légúti fertőzés is belobbanthatja az asztmát

    Tipikus náthás tünetekkel, tüsszögéssel, orrfolyással kezdődik, majd néhány nap elteltével súlyos nehézlégzéssé alakul az enyhe megfázás. Ha valaki asztmás, még jobban kell figyelnie a megelőzésre, kezdeti tünetekre és kezelésre.

    Penész a lakásban - Nem biztos, hogy tud róla!

    A mennyezeten, az ablakok vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető, és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle. Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban, ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA