• A világ legvékonyabb műtéti tapasza

    Szerző:
    WEBBeteg

    A celofánnál ezerszer vékonyabb, a testben felszívódó műtéti nanotapaszt fejlesztettek ki belső sebek lefedésére - jelentették be szerdán japán kutatók.

    A mindössze 75 nanométer vastagságú (1 nanométer a milliméter milliomod része), átlátszó és ragadós lapok anyagát rákpáncélból és algából nyerték ki. "Ez a világ legvékonyabb sebtapasza" - közölte Fudzsie Tosinori, a tokiói Waseda Egyetem kutatója.

    Hirdetések

    A tudós szerint az ultravékonyra nyújtott lap az ételekhez tapadó celofánhoz hasonlóan viselkedik: rugalmas és minden más ragasztóanyag nélkül erősen ragad a szervekhez.

    Sebészi beavatkozások

    Tudjon meg többet a műtétekről>>
    A sebészek általában összevarrják a műtéti sebeket, vagy olyan lapocskákkal fedik be, amelyek néhány milliméter vastagságú fibrint, egy véralvadást segítő fehérjét tartalmaznak.

    Ezek a módszerek kisebb hegeket vagy összenövéseket hagyhatnak maguk után.

    Kísérleteikben a kutatók egy kutya tüdején ejtett hat milliméteres sebet tapasztottak be az új nanolappal.

      Műtéti leírások

    Érdekli, hogy mi zajlik egy műtőszobában? Hogy hogyan dolgoznak a sebészek, és milyen eljárásokat alkalmaznak, hogy megmentsék, vagy egészségesebbé tegyék egy ember életét?
    Műtéti leírások>> >>

    A sebtapasz elég erős volt ahhoz, hogy ne tegyen kárt benne a kutya légzése miatt előállt nyomás, a seb maga pedig egy hónapon belül, látható nyom nélkül begyógyult - mondta el Fudzsie.

    A humán klinikai próbákat három éven belülre tervezik a fejlesztők, az ultravékony tapasz felhasználási területét pedig kibővíthetik testen kívüli alkalmazással is.

    A kutatók azt remélik, hogy a bőrön sem maradnak hegek, ha az új sebtapaszt használják.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások

    Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően nem jelent akadályt a cukorbetegek műtétre való felkészítése.

    Tudnivalók az egynapos sebészeti beavatkozásokról

    Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési akadályba ütközött a zökkenőmentes alkalmazás. Napjainkra azonban a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos beavatkozások esetén lehetőség van arra, hogy a beteg ne töltsön napokat a kórházban, hanem 24 órás megfigyelés után az otthonában lábadozzon tovább.

    Petefészekciszta? A szűrés elengedhetetlen!

    A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészekciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Dr. Demjén László, nőgyógyász szerint azonban előfordulhat, hogy a ciszta olyan nagyra nő, hogy elkerülhetetlen a műtéti eltávolítás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA