Otthon, utcán, vezetés közben - Hol dohányoznak legtöbben?

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

A magyar felnőtt lakosság közel negyede dohányzik, a legaggasztóbb jelenség azonban az, hogy a fiatal felnőttek körében jóval magasabb a dohányzók aránya. A 18-25 év közöttiek 64 százaléka vallja csak nemdohányzónak magát - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

A fiatal felnőttek (18-25 év közöttiek) 36 százaléka dohányzik, így elmondható hogy ebben a korcsoportban van a legtöbb füstölgő honfitársunk.

Sok a dohányzó fiatal

Aggasztó a tendencia, hiszen még 26-35 évesek körében is 34 százalék vallja magát dohányosnak. Az életkor növekedésével nő a nem dohányzók aránya is, a 65 éven felülieknek már csak 10 százaléka füstöl.

Az adatok elemzéséből kiderül, hogy a dohányzási szokásokra sem a jövedelem, sem a végzettség nincs releváns hatással. Megállapítható, hogy az sem tartja vissza szülőket a dohányzástól, ha 18 év alatti gyermekük van. A gyermekkel rendelkezők is az átlagos mértékben füstölnek.

Hol gyújt rá a dohányos?

A legtöbb dohányos - 19 százalékuk - otthon, lakáson kívül gyújt rá, kedvelt cigarettázási hely még a közterület és a szórakozóhely.

Otthonukban csak 10 százaléknyian szívják a füstöt, míg a munkahelyen is csak 12 százaléknyi dohányos gyújt rá. A legkevesebben az autóban, mindössze 7 százaléknyian cigarettáznak.

Bár a fiatalok tudják, hogy káros, mégis szívják

A felnőtt lakosság 53 százaléka tudja helyesen, hogy napi pár szál cigaretta is káros az egészségre és a megkérdezettek 20 százaléka véli inkább úgy, hogy napi pár szál sem hasznos.

Érdekes tény, hogy a legtöbbet dohányzó korosztály - a fiatal felnőttek - vannak leginkább tisztában a cigarettázás egészségkárosító hatásával, s ennek ellenére hódolnak káros szenvedélyüknek.

A dohányzás egészségkárosító hatása

A dohányzás káros hatásai, amit már napi pár szál cigaretta is kifejt az átlagosnál ismertebb a magasan képzettek körében, jóllehet ennek tudatában ez a csoport is átlagos mértékben dohányzik.

Az idősek a legelfogadóbbak azon tévhittel szemben, hogy napi egy-két szál nem ártalmas az egészségre.

Passzívan is szívjuk

A nemdohányzók több mint felének a közvetlen környezetében van olyan, aki dohányzik.

A dohányosok 77 százalékának környezetében akad egy barát, családtag, vagy rokon, aki szintén cigarettázik.

Nyilvánvalóan ez egyetlen leszokással próbálkozó dohányos dolgát sem könnyíti meg.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.