Hány éves Ön belül? - A vérvizsgálat megállapítja

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azt mindenki tudja, hány év telt el születése óta, egy újfajta vérvizsgálat segítségével azonban azt is megtudhatja, gyorsabban, vagy lassabban öregszik-e, mint ahogy azt gondolja.

A vértesztet az Aging Cell tudományos folyóiratban megjelenő új tanulmány mutatta be. A vérvizsgálat során a p16 nevű fehérjét mérik, ami korral növekszik, és leginkább azoknál az embereknél, akik dohányoznak, és keveset mozognak.

Dr. Norman Sharpless, az Észak- Karolinai Orvostudományi Egyetem docense és genetikusa szerint a p16 nevű gént a tudósok évekkel ezelőtt a rákbetegség megelőzésére szolgáló génként azonosították. Későbbi kutatások pedig azt mutatták, hogy a p16 gén egyre aktívabbá válik, ahogy az emlősök korosodnak.

Sharpless és kollegái egy olyan vérvizsgálatot fejlesztettek ki, amely bizonyos immunrendszeri sejtek – úgynevezett T-sejtek – p16 szintjét mérik.

Az időskor főbb betegségei

Sharpless szerint ez az első teszt, amely a sejtek p16 szintjét egyszerűen méri. A többi sejt, ami p16-ot tartalmaz, olyan szervekben van, amelyekhez nehéz hozzáférni, mint például a hasnyálmirigyek – mondja. Ebben az esetben előnynek számít, hogy ezek a sejtek könnyen elérhetőek.

170 egészséges észak-karolinai felnőtt vett részt a vérvizsgálatban és adott választ az életmódjával kapcsolatban. Sharpless és kollegái így mérni tudták az alanyok „molekuláris korát”, a vérben lévő p16 szint alapján.

A molekuláris kor vizsgálatának eredményei

Az eredmények azt mutatták, hogy a p16 szint szoros kapcsolatban van a kronológiai korral – minél idősebb az ember, annál magasabb a p16 szintje.

„Már nagyon fiatalok esetében is, amikor a p16 szint még nagyon alacsony, megfigyelhetőek különbségek egy évtizeden belül. Így beszélhetünk különbségekről 20 és 30 évesek között, és 30 és 40 évesek között” – mondta Sharpless. „A korosodás már idős kor előtt bekövetkezik.”

A dohányzás szoros összefüggésben áll a magasabb p16 szinttel. „Aki dohányzik, annak magasabb a p16 szintje, akárhány éves is, és ha erősen dohányzik, a p16 szint sokkal magasabb. Nagy valószínűséggel a karcinogén anyagok emelik a p16 szintet” – vélekedett Sharpless.

A testmozgás az alacsony p16 szinttel hozható összefüggésbe, azonban ez az állítás még nem teljesen tisztázott, mert lehet, hogy a rendszeresen sportoló emberek diétás étrendje csökkenti a p16 szintet.

„Nem szeretném azt a hibát elkövetni, ami az epidemiológiában rendszeresen előfordul, hogy ok-okozati kapcsolatot állítok fel a két tényező között, ahelyett, hogy csak megjegyezném, szoros összefüggés van közöttük” – mondta Sharpless.

Kutatások szerint a BMI (testtömeg index) nem befolyásolja a p16 szint változását.

A teszt alkalmazása

Sharpless több lehetséges módot lát a p16 vérvizsgálat felhasználására. Véleménye szerint a vérteszt például arra is felhasználható, hogy segítségével megállapítsák, kik alkalmasak olyan orvosi kezelésekre, amelyekkel fékezhető az öregedés. A vérvizsgálatot továbbá arra is használhatnák, hogy megvizsgálják, az öregedést gátló készítmények – mint például a zöld tea – valóban késleltetik-e az öregedést.

Sharpless azt mondta, a p16 vérvizsgálat még nem áll rendelkezésre, és más kutatók már dolgoznak olyan egyéb öregedési teszteken, amelyekkel különböző dolgok válnak mérhetővé.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.