A szorongás együttérzést vált ki - Miért?

MTI
megjelent:

A szorongás és stressz közben termelődött verejték szagára az emberi agy szociális és érzelmi jeleket feldolgozó, illetve az együttérzéssel kapcsolatba hozható területei lépnek működésbe - közölték német kutatók a PloS ONE (www.plosone.org) című tudományos portálon.

Vizsgázó társaik verejtékét tartalmazó párnácskákat szagoltattak 28 diákkal, akik agyműködését eközben orvosi képalkotó berendezéssel tanulmányozták a Kieli és Düsseldorfi Egyetem kutatói. A mintákat 49 hallgatótól szerezték be, akik záróvizsgáikra vártak, majd a mintavételt megismételték a vizsgák után is.

A diáktársak nem tudták, hogy melyik minták származtak a vizsgadrukkos, illetve a már nyugodt hallgatóktól. Szaguk alapján sem találtak eltérést, legalábbis nem tudták egymástól megkülönböztetni a más-más időpontban beszerzett párnácskákat.

A funkcionális mágneses rezonanciás felvétel (fMRI) azonban - amely működés közben, valós időben jelzi, hogy az agy mely területe aktívabb és melyik kevésbé - határozott különbséget jelzett a kétféle szagra adott agyi válaszokban.

A szorongást jelző molekulák észlelése után a diáktársaknak azok az agyterületei váltak aktívvá, amelyek a szociális és érzelmi folyamatokban vesznek részt, valamint több olyan terület, amelyről úgy tudni, az empátiával állnak összefüggésben. A nyugalmi állapotban nyert minták esetében nem kapcsoltak be az "együtt érző" központok.

Tudnivalók a szorongásról

(MTI)

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.