Jó tudni: a fuzárium toxinjai ellen nem véd a sütés

Független Hírügynökség
megjelent:

A fuzárium penészgomba mérgei, így a don-toxin sem bomlik le hő hatására - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Melinda egyetemi tanár, a fuzárium penészgomba mérgeinek kutatója csütörtökön.

A szakember felhívta a figyelmet: ezekre a mérgekre általában az a jellenző, hogy nagyon ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben.

Kovács Melinda elmondta: Annyira ellenállóak ezek a toxinok, hogy ha a tápcsatornába kerülnek még a gyomorsósav sem képes közömbösíteni ezeket.

A Diamant Malom szennyezett lisztje kapcsán épp ezért a szakember szerint is az a legjobb megoldás, ha bárki, aki ebből a termékből vásárolt, visszaviszi azt az árusítás helyére.

Az időjárási viszonyok kedveznek a fuzáriumgomba terjedésének

Kovács Melinda azt is elmondta: a magyar időjárási viszonyok kedveznek a fuzárium penészgomba terjedésének, amely már a szántóföldön toxinokat termel, de nem megfelelő tárolási körülmények esetén a betakarítás után is folytatja a méregtermelést.

A mikotoxinokról

Egy sajnálatos szegedi eset kapcsán immár napok óta téma hazánkban a fuzáriumgomba toxinjai által okozott egészségkárosodás. Mint ismeretes a beteg kislány ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében. De mi az a fuzáriumgomba és mennyire veszélyes? Minden a penészgombák mérgeiről

Hozzátette: a lisztben talált don-toxin a legenyhébb fuzárium méreg, enyhe lefolyású betegséget, ételmérgezéshez hasonló tüneteket, hányást hasmenést okoz.

A fuzárium penész gomba egy másik hormonális hatású F2 nevű toxinja is pár hete a hírekbe került. Egyes szakértők szerint ez okozhatta azt, hogy egy 5 éves kislány menstruálni kezdett, illetve hogy egy 10 éves kisfiú mellei nőni kezdtek.

Kovács Melinda sem zárta ki az összefüggést és egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a fuzárium mérgek együttes hatását még nem ismerik.

Tehát elképzelhető, hogy egy mérésnél egy termékben minden toxin határérték alatt szerepel, a minimálisan jelenlévő mérgek együttesen azonban káros hatást fejthetnek ki.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.