• A szív mestersejtjei segíthetnek a gyógyulásban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kutatóknak sikerült azonosítaniuk azokat a korai mestersejteket (őssejteket), melyekből az emberi szív sejtjei kialakulnak. A későbbiekben a sérült szívszövet kijavítására szolgáló "tapaszokat" is készíthetnek belőlük.

    A felfedezés - melyet a Nature brit tudományos magazin szerdai számában tettek közzé - arra is rávilágít, miként fejlődik ki az emberi szív az anyaméhben, valamint a veleszületett rendellenességek kialakulására is.

    Hirdetések

    "Az általunk leírt sejtet vélhetően nem használják majd közvetlenül sejtalapú terápiára, mert túlságosan sokféle irányban alakulhatnak ki belőle más típusú sejtek" - mondta el Kenneth Chien, a Harvard Őssejt Intézetének kutatója szerdai telefonos sajtótájékoztatóján.

     Mik az őssejtek?

    Az őssejtek olyan sejtek, melyekből – elvileg – az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek, végül a szervek szerrendszereket alkotnak. Bővebben az őssejtekről >>
    A tanulmány lehetőséget ad annak megértésére is, miként jelenik meg a szívbetegség gyerekeknél és felnőtteknél.

    Chien csoportja most olyan köztes sejtek vizsgálatával foglalkozik, melyek már elindultak az átalakulás útján a szívizom és a szív ereinek sejtjei irányában.

    Chien csapata kizárólag emberi sejtekkel dolgozott, és meglepve tapasztalták, hogy az emberi szív az - egyébként gyakran vizsgált - egérszívtől eltérően fejlődik.

    Bár a kiinduló embriók mérete nagyjából azonos, az embernél több mint ezerszer nagyobb szív fejlődik ki, mint a kísérleti egereknél.

    Egereknél az elősejtek (progenitor sejtek), csak 48 órán át léteznek. Az egér azonban a megtermékenyülés után három héttel már kifejlődött egyed, míg az embernél ez kilenc hónapig tart.

    A veleszületett szívbetegség az őssejtek betegsége?

    Kiderült, hogy az emberi szív e korai szívőssejtekből álló "foltokból" alakul ki. Szintén meglepetést jelentett a kutatásban, hogy ezek az "őssejtcsomók" azokon a részeken képződnek, melyek a veleszületett szívhibákkal is összefüggnek.

    "A veleszületett szívbetegség az őssejtek betegsége lehet" - véli Chien. Az ilyen szívhibák az újszülöttek akár két százalékát érintik, és gyakran pár napon belüli műtétet tesznek szükségessé.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Teljes szív növesztésére nem gondolnak a kutatók, ám azt nem tartják lehetetlennek, hogy szöveteket hozzanak létre, melyek a sérült területen épülnek be a szívbe. 

    Chien csoportja pár napos embriókból származó embrionális őssejtekkel dolgozott. Ezek az őssejtek az embrió fejlődése során differenciálódnak, különféle sejttípusok alakulnak ki belőlük.

    A kutatásvezető szerint fontos lenne létrehozni egy bankot humán szívelősejtekből, mely forrásként szolgálna a különleges kezelésekhez.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

    A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

    A 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések közötti összefüggések

    Napjainkban különösen fontos felhívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésre. Fontos, hogy a betegek tisztában legyenek a szív- és érrendszeri kockázatokkal, konzultáljanak erről kezelőorvosukkal, nemcsak maguk, de szeretteik érdekében is.

    Változott a határérték - Önnek még normális a vérnyomása?

    Hirtelen sokkal több magas vérnyomásos beteg lett Amerikában, és hamarosan Magyarországon is. Hogyan lehetséges ez? Leszállították a magas vérnyomás határértékét.

    Szívbetegség és autóvezetés

    Az autóvezetés veszélyes üzem, szoktuk mondani, ugyanis saját magunkon és a velünk együtt utazón kívül a közlekedés többi résztvevője is veszélynek van kitéve, ha vétünk.

    Ön tudja, hogy hány éves a szíve? Mutatjuk, hogy mi öregítheti

    Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve öregebb, mint a valós életkora. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa az összefüggésekre és a tennivalókra hívta fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA