• Extra vonalkód, gyógyszerautomata - ellentmondások vannak a gyógyszerészek szerint

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége szerint több munkájuk van a patikusoknak, mert a vényeknek csak 10 százalékán van extra vonalkód - mondta Hávelné Szatmári Katalin, a szövetség elnöke szerdán az MTI-nek.

    Véleménye szerint a patikusokat hátrány éri, ha nem visznek fel minden adatot a vényről, és az sincs jogszabályban rögzítve, hogy az orvosnak kötelező vonalkódot nyomtatnia a vényekre. 

    Hirdetések

    A patikusokat kötelezi a biztosító arra, hogy minden adatot, amelyet a vonalkódnak kellene tartalmaznia, rögzíteni kell a számítógépes rendszerbe.

     Hasznos linkek!

   • Gyógyszerkereső
   • Patika adatbázis
   • BNO kereső
   • Mit kell tudni az új vényekről?
   • Ha ezt nem teszi meg, akkor a biztosító szankcionálja a gyógyszerészt, ami Hávelné Szatmári Katalin szerint jogszerűtlen.

    "Ahhoz, hogy ehhez joga legyen a biztosítónak, a vény alaki kellékei közé be kellett volna sorolnia a vonalkódot, ami nem történt meg" - mondta.

    A szövetség javaslata az, hogy az év végéig fennmaradó időt tekintse a biztosító egyfajta próbaidőnek, és csak január elsejétől szankcionálja a patikusokat a rosszul rögzített adatok miatt. A patikusok évente 150 millió vényt kezelnek.

    Ha hibás a vonalkód...

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) új típusú vényeket vezetett be és júliustól extra vonalkódot is nyomtatnak a receptre.

     Az „extra vonalkód" adattartalma

    a) a vény felírás dátuma,
    b) a TAJ szám,
    c) a BNO kód,
    d) a vény felírás jogcíme,
    e) a helyettesíthetőség,
    f) a felírt gyógyszer TTT kódja,
    g) a felírt gyógyszer mennyisége,
    h) a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos pecsétszáma,
    i) a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslat keletkezésének ideje a vény felírás időpontjához viszonyítva,
    j) a szoftver minősítésének azonosító kódja,
    k) a program által a vénynyomtatás során használt gyógyszertörzs érvényességi idejének kezdő dátuma.
    Forrás: (53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól)

    Az extra vonalkódot a gyógyszert felíró orvos nyomtatja az eddiginél nagyobb méretű vényre egy program segítségével: azokat az adatokat rögzíti elektronikusan, amelyeket az orvos írt a receptre, tehát többek között a beteg nevét, taj-számát, a betegség kódját, a gyógyszer nevét.

    A vonalkód bevezetése a patikában elsősorban a gyógyszerkiadást könnyíti, illetve gyorsítja meg, hiszen a vonalkódot a patikus egyszerűen leolvastatja, míg eddig minden adatot külön kellett begépelnie - mondta korábban Molnár Márk, az OEP főosztályvezetője.

    Amennyiben hibás vagy nem olvasható a vonalkód, a patikusnak a szöveges részt kell figyelembe vennie a recepten és a gyógyszert az alapján kell kiadnia.

    A beteg minden esetben hozzájut a készítményhez, őt az olvashatatlan vonalkód vagy annak hiánya miatt nem érheti hátrány.

    A régi vények továbbra is használatban vannak, ám az extra vonalkódot azokra is rá kell nyomtatni.

    Gyógyszerautomata, a patikusok szerint nem biztonságos

    A Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetségének elnöke kitért a gyógyszerautomatákra is.

    Elmondta: álláspontjuk egybevág a Magyar Gyógyszerészi Kamara véleményével, mely szerint ezek a berendezések nem garantálják a biztonságos gyógyszerellátást, továbbá aggályosnak tartják azt is, hogy akár 14 éves kor alatt is hozzá lehetne jutni gyógyszerekhez.

       Új vények, tudnivalók

    A jogszabályi változásokkal összhangban, illetve a célszerűség szempontjai szerint változik az új orvosi vény előlapja. Egyes feliratai változnak, illetve helyet kapnak rajta új mezők is.
    Az új vényekről részletesen>>

    Véleménye szerint automatákból gyógyszert semmiféleképpen nem szabadna árulni, inkább egyéb egészségügyi termékeket, például ragtapaszt, vattát, egészségügyi betétet, óvszert vagy fertőtlenítő készítményeket.

    Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott: nem akarnak mindenáron gyógyszerautomatákat létesíteni, de érdemes a kérdéssel foglalkozni.

    Azokon a településeken, ahol nincs gyógyszertár vagy nincs minden nap háziorvosi rendelés, ott a beteg ezen automaták segítségével könnyebben juthat különböző vény nélkül kiadható gyógyszerekhez - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    A vaspótlás lépcsőfokai

    Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

    Mégsem jönnek a gyógyszerautomaták?

    A gyógyszerautomaták üzemeltetését lehetővé tevő rendelet megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK). A testület szerint a készülékek nem felelnek meg a gyógyszerforgalmazás szabályainak.

    Vényköteles termékek is reklámozhatóak lesznek?

    Egy brüsszeli javaslat szerint lehetővé tennék a vényköteles orvosságok hirdetését az interneten és a nyomtatott sajtóban, hogy ezzel is segítsék a gyógyszerhamisítás visszaszorítását. A szakemberek kockázatosnak tartják a tervet.

    Gyógyszer-gazdaságossági törvény: a kamara csalódott

    A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) csalódott, mert a kormány előzetes támogatása ellenére nem építették be több javaslatukat a gyógyszer-gazdaságossági törvény készülő módosításába - hangzott el a szervezet szombati küldöttközgyűlésén.

    Maximális árnál drágább gyógyszerek

    Hiába szabták meg több gyógyszer maximális árát, a patikák tizedében ennél drágábban adják ezeket a szereket - számolt be az RTL Híradó. A fogyasztóvédők egy hónapja járják a gyógyszertárakat, eddig már csaknem félszáz patikát bírságoltak meg ezért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA