Végtagok újranövesztése - a szalamandra segíthet?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A tudósok genetikailag módosítanak egy szalamandrát annak reményében, hogy az képes lesz regenerálni a testrészeket, és így egy nap segít majd az amputált embereken.

A tudósok genetikailag módosítanak egy furcsa kinézetű Mexikói szalamandrát, mely az ősi mítoszok szerint egy átalakult Azték Isten, annak reményében, hogy az képes lesz regenerálni a testrészeket, és így egy nap segít majd az amputált embereken.

A „vízi szörnyként” is ismert, fél láb hosszúságú axolotl majdnem kihalt az egyetlen természetes élőhelyén: a Mexikóvároson keresztül átkígyózó Azték csatornák szennyezett maradványain, a turisták és mariachi zenészek színes csónakjain.

A nyálkás, feje búbján fodros bőrlebenyekkel „díszített” – akár egy frizura -, mélyen ülő apró szemű állat azonban gyarapodik a laborokban, ahol könnyen szaporodik. Az állat a kutatók kedvence, mióta képes regenerálni a sérült végtagokat, állkapcsokat, bőrt, szerveket, az agy részeit, valamint a gerincvelőt.

Néhány másik állat is képes a regenerálásra, azonban csak a szalamandrák képesek egész életükön keresztül ismételten újranöveszteni számos különböző testrészt.

Dollár milliók a kutatásra

Orvosi érdekességek

Az amerikai védelmi minisztérium egy 6.25 millió dollár értékű kutatást engedélyezett a kicsi teremtményt tanulmányozó tudósoknak azzal a céllal, hogy történetesen segítsék azt a több mint 1000 katonát, akik Irakból és Afganisztánból térnek vissza hiányzó végtagokkal.

Mexikóváros egyik laboratóriumában, ahol biológusok térképezik fel az állat egyre szűkülő életterét, az egyik szalamandra leharapott lába újra kezdett növekedni.

„Az emberek képesek a szövetek regenerálására, azonban nem állítják teljesen helyre azokat, míg az axolotl bizonyos körülmények között olyan állapotba kerül, amikor is megismétli az embriófejlődés folyamatát” - mondta Ella Tanaka a drezdai Regeneráló Terápia Központból.

Tanaka sikereket ért el az axolotlok genetikai módosításában, egy a vadonban talált mutáns típust felhasználva. Az állatnak nem voltak bőr pigmentjei és Tanaka egy medúzából zöldszínű gént helyezett a szalamandra sejtjeibe, hogy elősegítse a regenerációs folyamat megfigyelését.

A cél az emberi gyógyításban való felhasználás

„A bőre tiszta, így látható a fluoreszkáló fehérje az élő állat belsejében” – mondta Tanaka egy telefonos interjú során. A cél az emberi gyógyulási folyamattal történő összehasonlítás és szembeállítás.

Rendhagyó amputáció

A Kongói Demokratikus Köztársaságban egy brit önkéntes orvos úgy hajtott végre karamputációt, hogy egy kollégája folyamatosan SMS-ekben küldte hozzá az útmutatást. A műtét sikerült, a fiú teljesen felépült.
A történet részletei

Az emberektől eltérően, a szalamandrák amputálása után a véredények gyorsan összehúzódnak és korlátozzák a vérzést, a bőrsejtek gyorsan működnek, hogy lefedjék a sebhelyet és kialakítsák az embrionális szövetet, amely végül majd új testrésszé alakul.

Az axolotlok teljes génállományának – mely 10-szer nagyobb, mint az emberi génállomány- feltérképezésével foglalkozó tudósok mellett dolgozó Tanaka és kollégái azt remélik, felfedezik, mi az, ami lehetővé teszi, hogy a szalamandra újranövesszen egy végtagot, ahelyett, hogy beforrasztaná a csonkot.

Az embereknek is van hasonló képességük

Az embereknek már megvan az a képessége, hogy a hiányzó újhegyeket újranövesszék, amelyeket az ujjperc felett vágtak le. Ha a seb ki van tisztítva és megfelelően van bekötözve, az ujj visszanyerheti formáját, ujjlenyomatát és érzékelését.

„Most, ahogy látjuk, hogy egy szalamandra visszanöveszt egy kart, már nem ámulunk azon, hogyan történik ez. Rövidesen az emberek saját maguk is kihasználhatják ezt a valóban megdöbbentő képességet” – írta Ken Muneoka, Manjong Han és David Gardiner új cikkében. Úgy spekuláltak, hogy egy-két évtized lehet, míg az emberi testrészek regenerálódnak, a szalamandrához hasonlóan.

Kihalás szélén a gyógyító szalamandra

A legtöbb axolotl fogságban él a vadonban, mivel a Mexikóváros szomszédságában lévő Xochimilco csatornáinak legelszigeteltebb sarkaiban élő populációik száma valószínűleg 400-ra csökkent, így a kipusztulás fenyegeti őket.


Mexikó fővárosát, a világ egyik legnagyobb városát, az Aztékok építették egy tó közepén lévő szigeten, melyet a spanyol gyarmatosítás és az túlvárosiasodás miatt lecsapoltak.

Az Aztékok, akik megeszik és gyógyászati célokra használják a szalamandrákat, úgy gondolják, hogy ők Xolotl, a halál istenének megtestesítői, aki átalakuláson ment keresztül, hogy megmeneküljön a feláldozás alól.

Ha a szalamandrák kipusztulnak, annak következménye lehet a populáció kutatás jövőbeni genetikai diverzifikációjára.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.