Michael Jackson és a gyógyszerek

WEBBeteg
megjelent:

Michael Jackson halála ráirányította a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszerszedés veszélyeire. Mikor beszélhetünk gyógyszerfüggésről, mire figyeljünk a gyógyszerszedés során, miért kezeltessük a hipochondriát és miért tartsuk be az orvosi előírásokat?

A The Sun exkluzív rendőrségi értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy az énekessel a gyógyszerek túladagolása és keverése végzett.

A lap szerint a sztár naponta több, rendkívül erős (Magyarországon csak különleges vényre kiadható, kábító hatású) fájdalomcsillapító injekciót (petidin) kapott, amely mellett további kétféle fájdalomcsillapító tablettát (hydromorphone hydrochlorid, acetaminophen hydrocodon) is szedett. Ez önmagában is megterhelő a szívnek, Michael Jackson azonban ezeken felül izomlazítót (carisoprodol), nyugtatót (alprazolam), antidepresszánst (sertralin) és savcsökkentőt (omeprazol) is rendszeresen használt.

Michael Jackson betegségei

Bár biztosat senki sem tudhatott egészségi állapotáról, Jacko sajtóhírek szerint krónikus gyomorvérzésben, az alfa 1-antitripszin hiány nevű örökletes betegségben szenvedett, illetve a műtétek következtében valószínűleg egy baktériumfaj is megtámadhatta.
Bővebben Jacko betegségeiről a WEBBetegen

A halottkémek pénteken három órán át vizsgálták a sztár holttestét, ám a toxikológiai vizsgálatok eredményére (azaz, hogy volt-e gyógyszer a popkirály szervezetében halálakor) azonban várni kell. Halálának pontos okát a toxikológiai tesztet végeredménye után lehet biztosan kijelenteni, ez azonban várhatóan csak négy-hat hét múlva derül ki.

Az eset kapcsán áttekintettük a gyógyszerszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és legelgondolkodtatóbb tényeket.

A gyógyszerfüggésről

Fontos tudni!

  • A tünetváltás nem azonos a gyógyulással!
  • Megvonási tünetek esetén akár ügyeleti időben is szállítsuk kórházba a beteget!
  • Számos intézmény, egyesület segíti a szenvedélybetegeket!

Michael Jackson három gyermekének volt nevelőnője szerint az énekesen rendszeresen gyomormosást kellett végrehajtania a fájdalomcsillapító-koktélok miatt. Jacko gyakran keverte a különböző szereket, miközben alig evett és ezektől előfordult, hogy olyan rosszul lett, hogy a nörsz nem is engedte őt a gyerekek közelébe.

Magyarországon minden harmadik ember szed nyugtatót, antidepresszánst vagy fájdalomcsillapítót. Ez a szám eleve riasztó, de ami a legfőbb gond, hogy az emberek jellemzően nem orvoshoz fordulnak a problémájukkal, hanem például barátokra, szomszédokra hallgatnak, tőlük kapnak először kipróbálásra különböző szereket.

A gyógyszerfüggés annyiban más, mint például az alkoholizmus, hogy az érintettekről gyakran még a közvetlen környezetük sem tudja, hogy függők, hiszen titkolják, nem nyilvánosan szedik be a pirulákat – derült ki Dr. Zacher Gábor toxikológus egy korábbi nyilatkozatából.

A gyógyszerfüggőség által leginkább veszélyeztetett csoportba a 30-55 év közötti, alacsonyan képzett nők tartoznak, akiknek a családjában van még más, például alkohol-, internet- vagy játékszenvedély is, ami a házastársat vagy a gyereket érinti.

A szakember szerint azok közül az emberek közül, akiknek valóban szükségük lenne rá, mindössze 10 százalék részesül szakszerű kezelésben. Bővebben a gyógyszerfüggőségről

A hipochondria komoly betegség lehet

Az antibiotikumok és a fogamzásgátlók - jó ha tudja!

A fogamzásgátló gyógyszerek hatásához szükség van a bélbaktériumokra, így antibiotikum szedés után csökkenhet hatékonyságuk, mely az esetleges teherbeesés miatt súlyos következményekkel járhat. Ugyanígy a digoxin hatása is csökkenhet, ami pedig szívritmuszavarokhoz vezethet. Bővebben a fogamzásgátlóról és az antibiotikumról

Az énekes egykori producere és barátja, Tarak Ben Ammar szerint sokan kihasználták Jackson hipochondriáját: dollárezrekért állítottak ki számlát a gyógyszerekért és a vitaminokért.

A hipochondriát a köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hipochondria komoly betegség is lehet. Egyik veszélye lehet, hogy a betegek a hosszú évek alatt vélt problémájuk ellen számtalan gyógyszert szedhetnek be - feleslegesen.

Általában fiatal felnőttkorban indulnak a tünetek. A hipochonder emberek jellemzően bizonyos, normálisan is jelentkező testi tüneteket túlértékelnek, súlyos betegség jelének tartanak.

Terhesség és gyógyszerszedés

A terhesség alatti gyógyszerszedés mindig orvosi kontroll alatt történik, így annak irányítója a háziorvos, illetve a terhes gondozóorvosa. Egyes gyógyszerek ugyanis a placentán áthaladva a fejlődő magzat keringésébe is bejuthatnak és súlyos fejlődési rendellenességet okozhatnak, míg mások (pl. egyes nyugtatók) a magzat életműködéseit befolyásolhatják.

Panaszaikkal orvostól orvosig járnak, elégedetlenek az egészségüggyel. Saját vélt betegségüknek utánaolvasnak, gyakran orvosaiknál is tájékozottabbak az adott tünetcsoportot illetően. A negatív leletek sem győzik meg őket, a betegségről való meggyőződésük minden orvosi ténykedés ellenére fennmarad.

A betegség kezelésének fontos eleme, hogy törekedni kell a felesleges vizsgálatok és gyógyszerszedés minimalizálására, megoldást a pszichoterápia hozhat. Bővebben a hipochondriáról

A gyakori fogyasztás toleranciát vált ki

Gyógyszerkereső

A Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek aktuális adattára - betegtájékoztatók, árak, adatok.
WEBBeteg Gyógyszerkereső

Ha az ember rendszeresen szedi a gyógyszert, előbb-utóbb kialakul a tolerancia, vagyis a hozzászokás. A betegnek egyre több gyógyszerre van szüksége, az orvos pedig már nem mindig írja fel a kívánt adagot. Ilyenkor sokan más megoldáshoz folyamodnak az érintettek.

Sokan megpróbálnak többször felíratni gyógyszereket vagy a gyógyszer feketepiacról szerzik be a készítményeket, ami újabb kockázatot jelent egészségük számára.

Gyógyszerkölcsönhatások

Az összes gyógyszer betegtájékoztatójában találunk egy olyan bekezdést, melyben arra hívja fel a gyártó a figyelmünket, hogy mely gyógyszerekkel ne szedjük együtt az adott készítményt, vagy legalábbis fokozott óvatossággal járjunk el. Bizonyos gyógyszerek nem vehetők be egy időben, számos készítmény alkalmazása mellett életmódbeli módosítások szükségesek, sok esetben az alkohol fogyasztása tilos.

A két szer hatása lehet ellentétes, ekkor nem hat a bajra szedett gyógyszer. Ha azonban azonos a hatásuk, az túlzott mértékben fog kifejlődni, túladagolásos tüneteket okozva ezzel. Fontos, hogy akár fokozódik, akár csökken a hatás, az egyaránt káros lehet az egészségünkre.

Kezelőorvosunk tudta nélkül ne szedjünk más készítményeket rendszeresen, azoknak alkalmazását orvosunkkal mindig beszéljük meg! Bővebben a gyógyszerkölcsönhatásokról

Késleltetheti a gyógyulást

Tudta?

Az egészségbiztosítási pénztárnak meg kell szüntetnie a táppénz folyósítását, ha a beteg a kezelőorvos utasításait nem tartja be, és ezáltal gyógyulását szándékosan késlelteti, vagy az elrendelt orvosi vizsgálaton nem jelenik meg, és a mulasztásra elfogadható okot nem tud szolgáltatni.

Az orvos a készítmény rendelése előtt mindig mérlegeli a becsült kockázat és várható haszon arányát, ennek megfelelően írja fel az orvosságot. Mint minden, a szervezetbe való külső beavatkozás, a gyógyszerszedés is rejt magában veszélyeket (mellékhatások, allergiás reakciók), ám ha a gyógyulás megkívánja, a legkisebb hatásos adagban alkalmazva ezek a veszélyek csökkenthetők.

A WEBBeteg orvos szakértője hangsúlyozza: nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki, és a nem vényköteles gyógyszerekhez is van mellékelt betegtájékoztató. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

Szeretjük megszegni az orvos utasításait

Amint a WEBBeteg egy tavaly szeptemberi felméréséből kiderült, a magyar felnőtt lakosság 45 százaléka szed valamilyen gyógyszert folyamatosan, egynegyedük azonban nem tartja be az orvos utasításait. A fiatalabbak (26-35 év közöttiek) körében még rosszabb az utasítást megszegők aránya: a fiatalok 44 százaléka szegi meg az utasításokat. Külön figyelmet igényel, hogy sajnos a krónikus betegek körében sem jobb az utasítást betartók aránya az átlagosnál. Bővebben a kutatásról

Sajnos gyakran találkozni olyan betegekkel, akik a helyes terápiás javaslat ellenére sem gyógyulnak megfelelő mértékben: esetükben gyakran a gyógyszerszedés nem megfelelő módja deríthető ki.

Ha egy tabletta kimarad, a gyógyszer szintje a szervezetben olyannyira lecsökkenhet, hogy a már elért hatások visszafejlődnek, a betegség újra fellobbanhat, a kórokozók (pl. antibiotikum esetében) pedig újra szaporodásnak indulhatnak, s ebben az esetben nő a gyógyszerrezisztencia esélye is.

Az előírtnál gyakoribb vagy nagyobb adagok sem célravezetőek, a gyógyulás folyamatát nem gyorsítják: jobb esetben csak a költségeink nőnek, rosszabb esetben a gyógyszer idő előtt elfogy, holott az előírt ideig tartó kezelés a gyógyulás alapfeltétele. A nagy adagok bevétele mérgezést és további súlyos egészségkárosodást okozhat.

(WEBBeteg, Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Dr. Kónya Judit, családorvos
Gyógyszerszedés
Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.