• Agyműtét szike nélkül - új módszer

    Szerző:
    WEBBeteg

    A zürichi egyetem gyermekklinikáján a világon először műtötték meg páciensek agyát nagyenergiájú ultrahanggal. Ez a mindennemű behatolást nélkülöző (nem invazív) operációs eljárás új távlatokat nyit az idegsebészet előtt - közölte az egyetem.

    A nagyenergiájú ultrahangot pár éve alkalmazzák a nőgyógyászatban és prosztatadaganatoknál a beteg szövetek elpusztításához.

    Hirdetések

    Technikai nehézségek miatt eddig az idegsebészet területén nem lehetett bevetni, hogy agyi műtéteket végezzenek vele a koponya megnyitása nélkül. 

     Orvosi érdekességek

    A Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) szerint egy kutatócsapatnak most sikerült új műtéti folyamatokat kifejlesztenie. Tavaly szeptember óta a csapat tíz felnőttet operált meg az új idegsebészeti módszerrel. Minden beavatkozás sikeres volt, komplikációk nem keletkeztek. 

    Az ultrahangos agyműtéteket klinikai mágneses rezonancia rendszerben végzik, amelyet kifejezetten a képi vezérlésű, nem invazív beavatkozásokhoz szereltek fel nagyenergiájú ultrahangos rendszerrel.

    Az ultrahangot folyamatosan ellenőrzi a képalkotó mágneses rezonancia (MRI), mialatt az behatol a beteg agyába az érintetlen koponyán keresztül, és ott egy három-négy milliméter átmérőjű gyújtópontban koncentrálódik.

    Az ultrahang hatvan fokig melegíti fel a térben élesen elhatárolt szöveteket.

    Egy vagy több műtéti területet is el lehet sorvasztani. A többórás ambuláns beavatkozás altatás nélkül zajlik, a beteg közben teljesen tudatánál van.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A korai felismerés titka

    Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

    5-dimenziós magzati ultrahang!

    Élethű videó valós időben, ahol akár már az is látható, hogy hogyan fintorog az anyuka hasában lévő magzat. Ma már a kispapák is láthatják a még meg nem született gyermeküket, és így könnyebben beleélhetik magukat az apaság szerepébe.

    Több mint TestŐr előzetes

    5 dimenzió a családtervezésben, megmutatjuk, mire képes az új generációs ultrahang. Megtaláljuk azokat a tradicionális megoldásokat, melyeket egykor az élethosszig tartó egészség és a kortalan szépség receptjeként tartottak számon.

    A petevezetékek átjárhatósági vizsgálata

    Az első olyan vizsgálatot, amikor a méhüreg és az egyik oldali petevezeték ábrázolódott, 1910-ben végezték el. Akkor még a vizsgálat célja nem a petevezetékek átjárhatósági vizsgálata volt, hanem egyszerűen csak egy terhességet szerettek volna megállapítani.

    Pajzsmirigy-diagnosztika, a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata

    A pajzsmirigy megbetegedéseinek diagnosztikája rendszerint többféle vizsgálatot is szükségessé tesz. Általában a leggyakoribb (a fizikális vizsgálatok után elsőként választott) módszer a pajzsmirigyultrahang, ám a diagnózist több egyéb vizsgálatnak kell pontosítania.

    Emlőrákszűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

    Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és kezelés az eredményes kezelés legfőbb záloga.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA