• Mire jó a maratoni futás?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A maratoni futóversenyeken rendszeresen elinduló férfiaknak és nőknek ritkábban van magas vérnyomásuk, emelkedett vérkoleszterin-szintjük vagy cukorbetegségük, mint azoknak, akik nem teszik ki magukat ilyen nagy fizikai terhelésnek. Az érdekes eredményeket a Medicine and Science in Sports and Exercise közölte.

    Paul T. Williams, a sportegészségügy szenvedélyes kutatója megvizsgálta, hogy a rendszeres futás hogyan befolyásolja - hosszú távon is - a jó közérzetet, az életkilátásokat, csökkenti-e a szívbetegségek és a rosszindulatú daganatok előfordulását.

    Hirdetések

    1991-ben megszervezte azt a tudományos tanulmányt, amelynek elnevezése National Runner''s Health Study lett. A munkát két évtizedre tervezték, és eddig 120 000 sportoló csatlakozott a mozgalomhoz. Williams most 45 000 nő és 62 000 férfi vizsgálatáról számolt be. 

    A vizsgálatban részt vevő nők 4,4 százaléka indult el évente egy-két maratoni versenyen (ennél gyakrabban 1,5 százalékuk). A férfiak közül csaknem 9 százalék futott minden évben egy-két alkalommal, 3,8 százalékuk ennél is gyakrabban vágott neki a távnak.

    Csökken a vérnyomás és a koleszterinszint

      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
   • Biztonsági tippek a hidegben futáshoz  
   • 5 tipp a térdsérülések elkerülésére
   • A triatlon növeli a hirtelen szívhalál kockázatát
   • Fuss, hogy lassabban öregedj!
   • Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!
   • Spinning
   • Sport és az ízületek védelme
   • A futás hatása a szervezetre
   • Az úszás hatása a szervezetre
   • Azoknak, akik a megfigyelési időn belül évente több mint kétszer futottak, 41 százalékkal kisebb valószínűséggel volt magas vérnyomásuk, 32 százalékkal kevesebbszer találtak laboratóriumi leletükben emelkedett vérkoleszterin-szintet, és 87 százalékkal kevesebb volt közöttük a cukorbeteg, mint a hasonló korú, de ilyen keményen nem sportoló emberek között.

     Egyébként azok a férfiak, akik csak 2-5 évenként álltak rajthoz, ugyancsak mérhetően jobb egészségügyi leletekkel éltek, mint a maratoni futással egyáltalán nem foglalkozók.

    A kutató még azt is megnézte, hogy a jobb leletek függenek-e attól, hány kilométert teljesített a vizsgált személy évente, de ezzel, vagyis a tréningek közben teljesített távval a vérnyomás vagy a vérzsírok értéke nem volt kapcsolatban.

     Az ilyen rendszeres, nagy teljesítményt jelentő sportolás a vizsgálat tanúsága szerint még azoknál is kedvező hatásúnak bizonyult, akik rendszeres futottak, de versenyeken nem vettek részt. A program vezetője elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a hosszútávfutók genetikai felépítése más, mint azoké, akik ilyen jellegű testedzéssel nem foglalkoznak.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori kólika

    WEBBeteg

    Milyen tünetekkel jelentkezik a betegség? Tekintse meg infografikánkat!

    Teljes kiőrlésű gabona

    Dr. Reinhardt István

    Mikor tekinthetünk valamit teljes kiőrlésünket? Mi lehet az egészségre gyakorolt hatása?

    Kilenc tipp ahhoz, hogy miképpen égethet több zsírt

    Rendszeresen jár futni, ennek ellenére nem sikerült még lefogynia? A futással való fogyás titka nem a hosszabb táv vagy a gyorsabb tempó...

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor...

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb...

    Biztonsági tippek a hidegben futáshoz

    A hidegebb időjárás és a rövidebb napos órák nem jelentik azt, hogy be kéne fagyasztania a futást. Sőt, a hideg időben való futás elűzi...

    Szenvedélyek rabságában

    A cím nem egy szerelmi történetet takar, bár ezek a kapcsolatok is sajnos gyakran életreszólóak. Tönkrement házasságok, széthullott...

    Függőség: mit lehet tenni?

    Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott LOTTO-játékot természetesen nem tekintünk...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA