Alkohol és agyműködés: hat perc alatt képes megváltoztatni

MTI
megjelent:

Egy vizsgálat szerint az alkohol gyorsan megváltoztatja az agyműködést, és változásokat idéz elő a sejtmembrán összetételében is - írta a Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism című szakfolyóirat.

A tudomány nevében nyolc férfi és hét nő szűrcsölt alkoholt szívószállal, miközben mágneses képalkotó berendezésben feküdtek, német kutatók pedig az agyukban lezajlott változásokat követték nyomon.

Mindössze 6 perc alatt a vizsgálati alanyok fejébe szállt az ital, amely 0,5-0,6 ezrelékes véralkoholszintet okozott. Az agysejtek működése ettől kezdve megváltozott - írta a Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism című szakfolyóirat hétfői számában megjelent beszámoló alapján a LiveScience tudományos portál (www.livescience.com). Ehhez hasonló vizsgálatot korábban csak állatokon végeztek.

Az agy energiaforrásként a szokásos glükóz helyett az alkohol lebontásából származó cukrot kezdte felhasználni - fejtette ki Armin Biller, a Heidelbergi Egyetemi Kórház kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Közepes mennyiségű alkoholnál visszafordítható

Néhány anyag, így az agysejteket védő kreatin koncentrációja csökkent, ahogy az alkohol koncentrációja emelkedett a vérben. Ez vélhetően azt jelzi, hogy az alkohol változásokat idéz elő a sejtmembrán összetételében is - magyarázta Biller. Annak megállapításához, hogy ezek közül mely hatások hosszabb távúak, további vizsgálatok szükségesek.

A következő napi kontrollteszt azt mutatta, hogy az agyi anyagcsere eltolódása közepes mennyiségű alkoholfogyasztás után, egészséges embereknél teljesen visszafordítható - mutatott rá Biller.

A kutatók mindazonáltal feltételezik, hogy az agy regenerálódási képessége az alkoholos hatás után csökken vagy akár el is tűnhet, ha a bevitt alkohol mennyisége növekszik. Biller szerint a vizsgálatukban tapasztalt akut hatások alapjául szolgálhatnak olyan állandósult, visszafordíthatatlan agyi elváltozásoknak, amelyek alkoholisták esetében ismertek.

(MTI)

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.