• 2010-től "röghöz" kötnék a rezidenseket - hogyan?

    Szerző:
    WEBBeteg

    2010-től indul a rezidensképzés új rendszere. A változtatásra azért volt szükség, mert a jelenlegi szakorvosképzés túl merev és nem igazodik a valós munkaerő-igényekhez - tájékoztatott pénteken az Egészségügyi Minisztérium.

    Továbbra is marad az ingyenes, államilag támogatott képzés, de aki kifizeti a tandíjat, ezután a létszám felett is bekerülhet a rendszerbe.

    Hirdetések

    A módosítások legfontosabb eleme, hogy a hallgatók azonnal a kórházakkal kerülnek munkavállalói jogviszonyba, így a képzés után is folytathatják a munkát az intézményben.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Ha a rezidens mégsem akar abban a kórházban maradni, ahol a gyakorlatát végezte, kereshet másikat, de a képzést követő négy évben kizárólag Magyarországon, a szakképesítésnek megfelelő szakmában, közpénzből finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgozhat.

    Megemelik a rezidensképzésben résztvevők számát és azok, akik hiányszakmákban képzik magukat, a tanulmányok teljes ideje alatt kiemelt támogatást kapnak, azaz a diplomás minimálbért és kiegészítésként még ennek a felét. A hiányszakmák meghatározására 13 fős bizottság tesz javaslatot, amibe bevonják a hallgatói önkormányzat egy képviselőjét is.

    A kórházak korábban csak három állásra írhattak ki pályázatot rezidenseknek, most ezt ötre módosították. Ha a rezidens munkahelye nem akkreditált intézmény, akkor más intézményben szerezhet gyakorlatot, helyettesítéséhez pedig anyagi támogatást biztosít az állam. A képzés ideje alatt az állami támogatás rezidensenként 6,8-15,2 millió forintig terjedhet.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A jövő patológusai: Dr. Kaszás Bálint rezidens orvos

    Az fogott meg leginkább a patológiában, hogy a szövettan eszközeivel mennyi mindent megtudhatunk betegségekről, különösen a daganatokról – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Kaszás Bálint rezidens orvos, aki várhatóan 2020-ban szakvizsgázik.

    Fiatal, patológusnak készül, és a daganatok biológiája foglalkoztatja

    Az osteosarcoma a leggyakoribb gyermekkori primer rosszindulatú csontdaganat, amelynek komplex a diagnosztikája, a röntgen, CT és MR képalkotó vizsgálatok mellett létfontosságú a korrekt szövettani diagnózis, amit a patológus ad. Dr. Szentkereszty Mártonnal beszélgettünk.

    Közös célkitűzések a felsőoktatásban

    2013.10.24-én a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) és a Magyar Rezidens Szövetség (MRSz) (a továbbiakban: Szervezetek) közös sajtótájékoztatót tartottak Nagykoalíció a minőségbiztosításért címmel.

    Magyar Orvosi Kamara: a rezidensrendelet visszavonása szükséges

    A rezidensképzésről szóló rendelet visszavonását kéri a Magyar Orvosi Kamara a szaktárcától. A testület egyben arra is felhívja a kormány figyelmét, hogy olyan helyzet megteremtése szükséges, amelyben a kórházak érdekeltek és képesek lennének alkalmazni a szakorvosképzésben résztvevőket.

    Gyógyszertámogatás változás: 600 készítményre kevesebb támogatás

    Főleg a magas vérnyomás, szív-, és az érrendszeri betegségek elleni gyógyszerek ára változik várhatóan áprilistól. A csökkenő járulékbevételek miatt ugyanis az egészségügyi kormányzat kénytelen kevesebb támogatást adni körülbelül 600 készítményre.

    Dohányzási tilalom, színkódos élelmiszer?

    Az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság is csatlakozott tavaly megszületett Egészséges Szív Európai Chartához. A civilek a dohányzás szigorítását és az élelmiszer egészségességét jelző színkódok bevezetését szorgalmazzák.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA