• Emberkísérletek - nürnbergi orvosperek, amerikai kísérletek

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    Szerző:
    WEBBeteg

    Ma nemzetközileg és országos szinten alapelvek, előírások és törvények, rendeletek alapján szigorúan szabályozott körülmények között, klinikai vizsgálatok formájában történik a vizsgálati készítmények humán felhasználásának kipróbálása. Ez nem volt mindig így.

    A gyógyszerek létrehozása nagyon hosszú folyamat, amely a molekula mint későbbi hatóanyag felfedezésétől illetve az alapötlet megszületésétől számítva akár több évtized is lehet. Gyógyszerré egyetlen készítmény sem válhat anélkül, hogy emberi alkalmazását ne vizsgálnák.

    Hirdetések

    A klinikai vizsgálatok lefolytatása nagyon szigorú szakmai és etikai keretek között történik, ahol az első és legfontosabb alapelv a vizsgálati készítményt kapó önkéntesek biztonsága, szakmai kifejezéssel élve: jólléte.

    A nürnbergi orvosperek

    A szigorú szabályozás szükségességére a II. világháború után felszínre került tények sokkoló hatása után ébredtek rá a szakma képviselői. A nürnbergi orvosperek az emberkísérletek egyik elrettentő példáját állították a történelem színe elé.

    Ezen kísérletek célja az volt, hogy a német katonák minél kiválóbb harcászati kiképzésben részesülhessenek. A kísérletek alanyai olyan, a náci ideológia szerint „professzionális bűnözők” voltak, akik „faji szennyezést követtek el”. A kísérletek arra irányultak, hogy a német orvosok feltérképezhessék a vízbe fúlás folyamatát, a test lehűlésének egészségre gyakorolt hatását, illetve a nagy magasságban tapasztalható alacsony légnyomás okozta fiziológiai elváltozások folyamatát.

    A már idézett jelentés részletesen beszámol a kísérletek körülményeiről, a módszerekről, hűvösen közölve a tényt, miszerint a szükséges adatok nyeréséhez számos szándékosan előidézett haláleset kötődik. A részt vevő orvosok ellen nemzetközi jogi eljárás indult, amely a Nürnbergi Orvosper néven vonult be a történelembe.

    Az USA-ban az elítélteken kísérleteztek

    A Németországban tapasztalt visszaélések a leghíresebb példák, ám az Egyesült Államokban is találkozhattunk hasonló túlkapásokkal. A II. világháború után észrevehetően nőtt az elítélteken végzett humán börtönkísérletek száma, melyet 1976-ban tiltottak be.

    1932-1972 között szintén az USÁ-ban közel 400 afro-amerikai, szifiliszben szenvedő férfibeteg oki terápiáját akadályozták meg Tuskegee-ben. A pontos diagnózist nem közölték az érintettekkel, és megtévesztő toborzási stratégiát alkalmaztak a résztvevő betegek számának növelése érdekében.

    Kizárólag tüneti kezelést nyújtottak, térítésmentesen. 1997-ben Bill Clinton így emlékezett meg a nyilvánosság előtt, mondandóját az egyetlen még élő, az elnök mellett álló túlélőnek címezve: „Ma, az egyetlen amit tehetünk, a bocsánatkérés. De kizárólag Önök – Mr. Shaw, és a többiek, akik itt vannak, a családtagok, akik itt állnak velünk Tuskegee-ben – kizárólag Önök azok, akik megbocsáthatnak nekünk.”

    Ma már szigorú a szabályozás

    A fenti elrettentő példák hívták fel a figyelmet arra, hogy nemzetközi, szigorú szabályozás bevezetésére van szükség. Az embereken végzett kutatások az emberiség egészére nézve nélkülözhetetlenek, ám azoknak megfelelő keretek között kell folyniuk.

     Orvosi érdekességek


    A napjainkban embereken végzett orvostudományi kutatások etikai és szakmai keretei oly mértékben szigorúak, hogy a betegek bátran, teljes körű felvilágosítás, az önkéntesség maximális figyelme bevétele és hangsúlyozása mellett vehetnek részt a vizsgálatokban, mindennemű befolyásolás nélkül.

    Hazánkban a kérdést a nemzetközi alapelveknek megfelelően a 35/2005. (VIII. 26.) EüM rendelet „az emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények klinikai vizsgálatáról és a helyes klinikai gyakorlat alkalmazásáról” illetve a 23/2002. (V. 9.) EüM rendelet „az emberen végzett orvostudományi kutatásokról” szabályozza.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Magyar gyógyszer - 100 éve a gyógyítás szolgálatában

    A magyar orvosok, kutatók évszázadok óta viszik hazánk jó hírét szerte a világban, az azonban kevésbé köztudott, hogy Magyarország nem csak jeles gyógyítókat, hanem kiváló gyógyszereket is adott és ad a mai napig a világnak.

    Gyógyszergyártási kísérleti üzem a Debreceni Egyetemen

    Az ipari gyógyszergyártási technológiák magas szintű elsajátítása érdekében kísérleti üzemet adtak át csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Gyógyszerésztudományi Karának gyógyszertechnológiai tanszékén.

    Hamis gyógyszer: Szigorodik a szabályozás!

    A kormány rendelete értelmében március 1-jétől szigorúbb szabályokat kell alkalmazni azokkal szemben, akik engedély nélkül készítenek, forgalmaznak gyógyszert, továbbá indokolatlan mennyiségben birtokolnak ilyen készítményeket - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hétfőn az MTI-vel.

    A gyógyszerreklámozás törvényi feltételei

    A gyógyszergyártás iparszerűvé válását és a kereskedelem gyakorlatát tekintve, megfelelő szakismerettel nem rendelkező személyek vásárolják a gyógyszereket, éppen ezért elengedhetetlen követelmény, hogy a gyógyszerek forgalmazásában szigorúbb szabályok érvényesüljenek.

    A gyógyszerhamisítók ellen szövetkezetek

    A hamisított gyógyszerek forgalmazása ellen lépett szövetségre pénteken a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Magyarországon a gyógyszerek forgalmának 1-2 százalékát teszik ki a hamisított termékek, de a gyógyszertárakba a kereskedelem zártsága miatt még nem kerültek be.

    Leépítések a gyógyszeriparban

    Akár 50 ezer embert is elbocsáthatnak az évtized végéig a világ nagy gyógyszergyártói, amelyek az iparág konszolidációja és a generikus készítmények növekvő versenye miatt kényszerülnek költségcsökkentésre - írja a Világgazdaság.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA