• Hogyan halt meg a Himalájában a miskolci orvos? - a hegymászótársak beszámolója

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyetlen rossz mozdulat okozta Szabó Levente halálát a Himalájában - mondta Erőss Zsolt hegymászó csütörtökön, miután hazatért Nepálból.

    A csapattárs szerint a miskolci orvos rosszul kezelte saját fáradtságát és az ereszkedés során már egyszer korábban is megcsúszott. Szabó Levente halálát egyébként az okozta, hogy a jeges terepen csúszás közben súlyos fejsérülést szenvedett.

    Hirdetések

    Erőss Zsolt arról beszélt: nem éreztek túl nagy fáradtságot, amikor a csúcstámadás után elkezdtek leereszkedni Barna Dániellel.

    Nem csak egyszer csúszott meg Szabó Levente

    Szabó Leventével útközben találkoztak, ő már nem ért fel a csúcsra, így együtt indultak vissza. Barna Dániel egy kicsit lemaradt, a két másik hegymászó viszont eltévedt a jeges utakon. Ők egy órát veszítettek az útkereséssel, ezután viszont újra találkoztak.

     Himalája blog a WEBBetegen

    A csapat orvosa, Dr. Szabó Levente a WEBBeteg portálon vezetett internetes naplót a vállalkozásról. A tragikusan elhunyt orvos utolsó bejegyzése május 16-án született. himalaja.webbeteg.hu
    A jeges, enyhe lejtésű úton a miskolci traumatológus ekkor csúszott meg először. Sebességét nem tudta kontrollálni, ezért beleszaladt Barna Dánielbe. Egy párkány fogta meg őket, kisebb sérüléseket szenvedtek.

    Erőss Zsolt szerint a csapattárs ekkor elég megviselt volt, ezért megbeszélték, hogy óvatosan jön, nem kockáztat. A síbotját is elvették tőle, hogy könnyebben haladjon, így csak a jégcsákány maradt nála, hogy fékezze magát.

    Alig volt már harminc méter a sátorig

    A hegymászó azt mondta: ezután egy mélyebb havas területre értek, de nem kellettek a hevederek, jól haladtak lefelé. Már a sátruk sem volt messze: egy jégkiugrás alatt volt, amit jobbról kerültek. Itt egy másik, 4-5 fős csapattal találkoztak.

    Az utolsó fotó Dr. Szabó Leventéről
    Az utolsó kép Szabó Leventéről, a csúcs előtti visszafordulás előtt

    Szabó Levente egy rögzített kötélen csúszott, de folytatták az utat, alig 30 méter volt a sátorig. Erőss Zsolt és Barna Dániel szorosan együtt ment, míg a miskolci orvos egy kicsit lemaradt. A két hegymászó csak a hó-omlást látta, és azt, hogy társuk kettejük között kontrollálatlan mozgással átcsúszik. Szóltak neki, hogy hason fékezze magát, amit meg is tett.

    A két magyar hegymászó teljesen kifáradva elérte a sátrat, ahol a rossz idő miatt úgy döntöttek, biztonságosabb, ha reggel ereszkednek tovább. Ekkor még optimisták voltak, úgy gondolták, hogy a mély hó megfogta társukat, akinek nem eshetett komoly baja.

    Súlyos fejsérülést szenvedett Szabó Levente

    Másnap reggel a 3-as táborral egy szintben egy alakot láttak meg, kiderült, hogy Szabó Levente az. A nagy sebességű esés közben az orvos hágóvasa elakadt, ez rántott rajta egyet és a jeges terepen súlyos fejsérülést szenvedett. Erőss Zsolt szerint ezt nem élhette túl, reggelre pedig teljesen kihűlt a teste.

    Dr. Szabó Levente

    Dr. Szabó LeventeSzabó Levente sebész, baleseti sebész és katasztrófa-katonaorvostan szakorvos volt, hobbija, szenvedélye a hegymászás, barlangászat, valamint a búvárkodás.
    1969 június 24-én született Máramarosszigeten (Románia). 1994-ben szerezte meg orvosi diplomáját a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karán. 1995 óta Magyarországon dolgozik, 1996 óta magyar állampolgárként. 
    A miskolci Spider Speciális mentőcsoport orvosaként részt vett számos hazai illetve külföldi speciális mentésben (2001 India földrengés, 2003 Algéria földrengés, 2005 Indonézia szökőár).     A hegymászók a kimerültség miatt nem tudták levinni társukat, ezért egy mélyhavas lejtőn eltemették, helyét rögzítették a GPS-ben. Az ezt követő havazás miatt azonban sem a bérelhető serpák nem tudták volna lehozni, sem a helikopter nem tudott volna felmenni érte.

     

      Az expedíció krónikája

    A négy magyar hegymászó egyébként március 14-én vágott neki a világ nyolcadik legmagasabb hegyének, a Manaslunak. Itt magyar hegymászó még nem járt korábban.

    Többnyire reggel és délelőtt tudtak haladni, később azonban jégeső és erős havazás állta útjukat. Kollár Lajos, az expedíció vezetője elmondta: volt, hogy 4-5 napig szakadt a hó, így a táborban maradtak.Erőss Zsolt és Barna Dániel május 19-én érte el a csúcsot.


    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Művégtaggal a Himaláján - Hogyan készült Erőss Zsolt műlába?

    Erőss Zsolt újra nekiindult, hogy meghódítsa a Himaláját. Eddig nyolc 8 ezer méter fölötti csúcsot mászott meg. Ám ez lesz az első alkalom, hogy művégtaggal vág neki a nagy útnak, hiszen 2010 januárjában a Magas-Tátrában balesetet szenvedett. Saját döntése értelmében térd alatt a jobb lábát amputálták, de nyolc hónap múlva Erőss Zsolt újra mászik.

    Tragédia a magyar Himalája-expedíción - Meghalt a csapat orvosa

    Amint azt Vincze Szabolcs, az expedíció sajtófőnöke hivatalosan is megerősítette, Dr. Szabó Levente traumatológus, a magyar csapat orvosa, blogunk szerzője a lefelé tartó út közben lezuhant és életét vesztette.

    Manaslu 2009 - Filmvetítés

    Filmvetítéssel egybekötött élménybeszámoló a "Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat 2009-es állomásáról, a Manaslu meghódításáról.

    Meglett a magyar hegymászás tizedik nyolcezrese!

    A "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat szervezésében indult 2009-es Manaslu-expedíció elérte célját, hiszen nepáli idő szerint délelőtt 10 órakor Erőss Zsolt, hazánk legeredményesebb magashegyi hegymászója elérte a 8156 méter magas Manaslu főcsúcsát.

    Manaslu 2009 expedíció bemutatkozó oldal

    A „Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciós sorozatot (Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László) a 2002-es, sikeres Everest mászás után indítottuk el azzal a céllal, hogy földünk 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát mássza meg magyar hegymászó és az ezzel kapcsolatos életmód-sport értékeket népszerűsítse! A 2008-as MAKALU (8463 m. Himalája, Nepál) expedíciónk sikere, már a kilencediket jegyezhette!

    Sajtóhírek a Manaslu expedícióról

    Április 14-én indult útnak Ferihegyről a "Magyarok a világ nyolcezresein"- expedíciósorozat Kollár Lajossal, Erőss Zsolttal, Dr. Szabó Leventével és Barna Dániellel a soraiban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA