• Kórházi fertőzésektől véd a szappant kiszagoló érzékelő

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kézmosószer molekuláit érzékelő jelzőrendszert fejlesztettek ki a Floridai Egyetem kutatói, mellyel folyamatosan nyomon követhetik a kórházi dolgozók kezének tisztaságát - közölte az EurekAlert című amerikai tudományos portál szerdán.

    A rendszer egyik eleme a mosdó falára szerelt érzékelő, amely alá tartja megmosott kezeit az egészségügyi dolgozó.

    Hirdetések

    Ez érzékeli a mosószer molekuláit, és vezetékmentes technológiával pozitív visszajelzést küld a dolgozó személyi kitűzőjére, amely ettől "feltöltődve" zöldre vált.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kórtermekben elhelyezett újabb vezetékmentes érzékelő már csak ezt a töltöttséget figyeli: amennyiben a kitűző frissen töltött, zöld a jelzés itt is.

    Ha már régen találkozott a viselő keze szappannal, akkor villogni kezd, így figyelmeztetve az orvost vagy ápolót arra, amit 160 évvel Semmelweis Ignác tevékenysége után sem lehet eléggé hangsúlyozni: a kézmosás életeket menthet.

    A fejlesztők az egyetem orvosi központjában most tesztelik a rendszert, reményeik szerint használatával csökkenhet a kórházi fertőzések aránya.

    Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDCP) adatai szerint évente mintegy 2 millió fertőzést regisztrálnak az ország kórházaiban, az ebből eredő halálesetek száma pedig 250 körül van.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

    Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését.

    Gyakran egészségügyi ellátásra szorul?

    Fél az esetleges kórházi fertőzésekről? Mi tudjuk, hogyan küzdheti le, ráadásul költségtérítést is kaphat. Önkénteseket keresünk, jelentkezzen!

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    Csökken a kórházi fertőzések száma

    Több területen is csökkenő tendenciát mutat a kórházi fertőzések száma - mondta az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

    Hogyan kellene kezet mosnunk?

    A kézhigiénia, a helyes kézmosás munkahelyen, intézményekben, beleértve a kórházakat is, és otthon egyaránt kiemelten fontos.

    Még hátravan az influenzajárvány fele!

    Országosan 10 százalékkal csökkent az influenzával orvoshoz fordulók száma, a járvány fele azonban még hátravan – jelentette ki Oroszi Beatrix, az Országos Epidemológiai Központ főigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA