• Felnőtt sertésből őssejtet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kínai tudósok szerdán bejelentették, hogy a világon elsőként sikerült nekik felnőtt sertésből őssejteket előállítaniuk. Ez új utakat nyithat emberi betegségek gyógyítása felé.

    A sanghaji biokémiai és sejtbiológiai intézet kutatói Lei Hsziao vezetésével felnőtt disznó füléből és csontvelőjéből nyert sejteket tudtak átprogramozni őssejtté. Ebben az az újdonság, hogy eddig a világon sehol sem sikerült patás állat testi sejtjeit visszaprogramozni őssjtté.

    Hirdetések

    Őssejteknek az embriónak azokat a differenciálatlan sejtjeit nevezik, amelyekből később a különféle szövetek sejtjei kialakulnak.Az eredmények igazából az orvosi alapkutatásban lehet nagy haszna, mert lehetővé teszi, hogy a sertést betegségek "próbapadjának" és szervbanknak használják.

    Szervdonorok lehetnek?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A sertés számos biológiai funkció tekintetében nagyon közel áll az emberhez, és több szerve is nagyjából akkor, mint az emberi szervek.Az őssejtek segítségével a sertés szerveit az emberi immunrendszer számára elfogadhatóvá lehet tenni. Így a sertések szervdonorok lehetnek, mert szerveiket nem fogja kivetni az emberi szervezet, jelentette ki a kínai kutatásvezető.

    A másik lehetőség az, hogy a sertésőssejtekben génmódosítással emberi betegségeket (például cukorbajt) okozó génhibákat állítanak elő. Így olyan sertések hozhatók létre, amelyek a megadott betegséget hordozzák, és rajtuk lehet gyógymódokat kikísérletezni az emberi felhasználás céljára.

    A kínai tanulmány a Journal of Molecular Cell Biology című tudományos folyóiratban jelent meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Miért előnyös a testmozgás?

    A mozgás nemcsak gyulladáscsökkentő, de az őssejtaktivitást is segíti. Ezek az őssejtek a szervezetben keletkezett hibák kijavításáért felelősek. Az egészség érdekében érdemes a mindennapi rutinba beilleszteni a mozgást.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    A stressz az immunrendszer működését is megzavarhatja!

    Mivel az immunrendszer aktiválja a szervezetben azokat az őssejteket, amik a regenerálódásért felelősek, fontos a hatékony stresszoldás. Így megelőzhetjük az immungyengülést, ezáltal a betegségeket is.

    Izomrostok fejlődését őssejtek aktiválják!

    Az izomőssejteket az immunsejtek aktiválják, a növekedés egy gyulladási folyamattal indul, aktiválódnak az izomőssejtek, amik elindítják az izomnövekedést. A megfelelő izomfejlődéshez fontos, hogy a táplálkozás során olyan ételeket is fogyasztanunk kell, amivel szabályozhatjuk az immunrendszer működését. Az immunrendszer szabályozására a növényi flavonoidok a legalkalmasabbak.

    Ésszel fogyókúrázzunk!

    Ha nem jut a szervezet létfontosságú tápanyagokhoz, akkor az őssejtjeink is sérülnek. Így immunsejtek és regeneráló sejtek sem tudnak kialakulni az őssejtekből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA