• A környezetszennyezés is növelheti a májbetegségek esélyét

    Szerző:
    WEBBeteg

    A környezetszennyezés valószínűleg megnöveli a máj megbetegedésének kockázatát a felnőtt lakosság körében - derül ki a louisville-i egyetem egy új kutatásából. Ez a jelenség eddig ismeretlen volt.

    A mostani kutatómunka a kutatócsapat korábbi munkáján alapszik, amelyben a vegyszereknek súlyos mértékben kitett vegyipari dolgozóknál állapítottak meg májbetegségeket.

    Hirdetések

    "Kutatásunk kimutatta, hogy az amerikaiak több mint egyharmada szenved a máj valamely megbetegedésében, még akkor is, ha kizárjuk a hagyományos rizikófaktorokkal - alkoholizmussal, elhízottsággal vagy vírusos májgyulladással - érintetteket" - mondta Matthew Cave, a louisville-i egyetem professzora, aki kijelentette, hogy kutatásaik szerint "az esetek némelyike összefügghet a környezetszennyezéssel".

    Hatvan százalékban kimutatható volt

    Az amerikai egyetem kutatói a 2003-2004-es országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES) adatainak felhasználásával vizsgálták 111 gyakori szennyezőanyag - például ólom, higany, PCB-k és rovarirtók - alacsony koncentrációjával történő érintkezés összefüggését a mással nem magyarázható májbetegségekkel. Az egyes szennyezőanyagokat a 4500 kutatási alany több mint hatvan százalékában ki lehetett mutatni - írja a ScienceDaily internetes portál (www.sciencedaily.com).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Cave hozzátette, hogy az elemzés során csak a máj ALT nevű enzimjét használták a betegség kimutatásához, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatás nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést. Azt azonban hozzátette, hogy korábbi állatkísérletek utalnak arra, hogy e vegyi anyagok közül számos okozhat betegséget a májban.

    Cave és kollégái tervezik, hogy a rizikófaktorokkal - elhízottság, vírusos májgyulladás és alkoholizmus - terhelt, a felmérésben résztvevő felnőttek és gyerekek esetében is megvizsgálják a környezeti szennyezőanyagok hatását.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hasi elhízás és a máj terheltsége

    Az elhízás jelentős egészségügyi probléma az egész világon. Nem egyszerűen esztétikai hiba. Még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy a nagy súly miatt tönkremennek az alsó végtagok nagy ízületei, illetve degeneratív gerincbetegség jelenik meg, bár ezek is megkeserítik a beteg életét. A kövérség egyfajta anyagcserezavart jelent.

    Mi okozhat emelkedett májenzimértékeket?

    Nagyon gyakori, hogy a májfunkció laboratóriumi vizsgálata során emelkedett májenzimértékeket mérnek. Egyrészt magának a májnak a betegségei és működésének zavarai emelkedett értékekkel járnak. Másrészt van számos olyan betegség is, amely nem áll közvetlen összefüggésben a májjal, mégis gyakran okozza a májenzimek szintjének emelkedését a vérben.

    Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

    A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt gondolják, hogy ezek eltérései a normál tartománytól kizárólag az alkoholfogyasztással állhatnak összefüggésben, valójában azonban számos olyan betegség is okozhat emelkedett értékeket, amelyek nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.

    Ha hulladékkal tüzel, akkor is szemetel

    A nem megfelelő tüzelőanyagok szennyezik a környezetet.

    Öt jel, hogy Ön is májbeteg lehet

    A májbetegségek nagy része teljesen tünetmentes, azaz semmilyen panaszt nem okoz, sőt az általánosan végzett májfunkciós laboratóriumi vizsgálatok eredményei is lehetnek normálisak. Az idült májgyulladásokra nagyon hosszú, több évtizeden át tartó tünetmentes időszak jellemző. (x)

    Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet találtak a Tiszában

    Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet, ftalátot talált egy független laboratórium a Tiszában, ahonnan a PET Kupa környezetvédő akció során vettek mintát a szakemberek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA