• Lara új szívet kapott!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Találtak donort, új szívet kaphatott a 184 napja műszívvel élő másfél éves Lara a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - derül ki Ofner Péter, az intézmény főigazgatójának vasárnapi közleményéből.

     A műtétet szombaton kezdték és vasárnap hajnali 4 órakor fejezték be. A gyermek állapota stabil. Az Intézet kedd reggelre ígért bővebb tájékoztatást.

    Hirdetések

    Pár napja még arról szóltak a sajtóhírek, hogy bár Lara tavaly június végén felkerült a szívtranszplantációs listára, két hónapja pedig egy nemzetközi listára is, nem érkezett jelentés lehetséges donorról.

    A fél éve műszívre kapcsolt kislányról orvosai akkor azt mondták: nagyon le van gyengülve a szervezete, ereje egyre fogy, nem lehet tudni, meddig képes még a küzdelemre, így egy fertőzés akár végzetes is lehet.

    A kardiológiai intézet vasárnapi közleménye szerint a hét második felében végül mégis sikerült donort találni.

    Újabb sikeres műszívbeültetés

    Egy sikeres műszívbeültetést is elvégezték egy gyermeken szombaton a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben; a 13 éves lány állapota stabil - közölte Ofner Péter főigazgató az MTI-vel vasárnap. A lány 130 napja várt szívtranszplantációra.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Magyarországon az első gyermekkori műszívbeültetés tavaly október elején történt, a beavatkozást egy 2,5 éves, tíz kilogrammos kislányon végezték el, miután a szívizombetegségben szenvedő gyermek keringését semmilyen gyógyszerrel nem tudták fenntartani.

    A második sikeres beavatkozásra decemberben került sor: egy 15 hónapos, 6,5 kilogramm súlyú gyermeken végezték el.

    Az első műszíves beavatkozást tavaly február 15-én végezték el Magyarországon. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként azonban február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.

    (FH/MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Évről évre többen kapnak életmentő szervet

    Magyarországon rendkívül jól működik a szervkoordináció, és örömteli, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő szervhez jutnak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat keretein belül működő Szervkoordinációs Iroda létrehozásának tízedik évfordulóján tartott konferencián.

    Csökkent a kórházi fertőzések száma

    Magyarország jelentőrendszere az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések vonatkozásában fejlettnek és széles körűnek számít egész Európában. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, most megjelent adatai alapján a szigorú bejelentési kötelezettségnek köszönhetően három nagy fertőzéstípus, a Clostridium difficile okozta fertőzések, a véráramfertőzések, illetve az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések (MRK) összesített esetszáma 2014-hez képest 2015-re 5 százalékkal csökkent.

    Dr. Prodán Zsolt, a gyermekszívek specialistája

    Évente több száz beteget operált meg sikeresen, több ezer gyermek és felnőtt köszönheti neki az életét. Jól keresett, külföldön elismert szakember volt, válogathatott az állásajánlatokban. Dr. Prodán Zsolt azonban ahelyett, hogy valamelyik (bármelyik) nyugati vagy tengerentúli szívtranszplantációs központot választotta volna munkahelyéül, hazajött, hogy az itthon 2007 óta működő gyermekszív-transzplantációs és –műszív program még jobbá tételén dolgozzon.

    A veseátültetés

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin).

    Anya-lánya méhátületetés Svédországban

    A Göteborgi Egyetem nemzetközi kutatócsapata bejelentette, hogy jövőre sor kerülhet az első anya-lánya közti méhátültetésre Svédországban.

    Charla Nash arcátültetése - Fotóval!

    A Brigham and Women’s Hospital (BWH) plasztikai és ortopédiai sebész csapata Dr. Bohdan Pomahac vezetésével teljes arcátültetést végzett Charla Nash-en, a connecticuti nőn, akit 2009-ben marcangolt szét egy csimpánz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA