• Országos szűrőkampány a férfiak egészségéért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nyugat-Európa 17 országában végeztek egy felmérést, amiből kiderült, a főbb megbetegedések kialakulásnak esélye nagyobb a férfiak, mint a nők körében. A tipikus "férfiéletmód" (a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás) miatti túlsúly és a hasi zsírlerakódás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

    A kutatás is bizonyította, a betegség felismerésének és kezelésének esélyeit a férfiak a halogató attitűdje csak rontja, ugyanis a „teremtés koronái” egészségügyi problémáikkal a „gyengébbik nemhez” képest nehezebben, vagy egyáltalán nem fordulnak szakemberhez.

    Hirdetések

     A férfiak korán halnak

    A hazai statisztikák bizonyítják, hogy egészségileg mennyire veszélyeztetettek a magyar férfiak. A halandósági mutatókból kiderül, hogy várhatóan rövidebb ideig élnek, mint a nők, amíg Magyarországon 2006-ban a nők születéskor várható élettartama 77 esztendő, addig a férfiaké 66 év volt, miközben az utóbbi negyedszázadban a munkaképes korú – 25-64 éves – halandósága nem változott.  Ehhez képest az Unió valamennyi tagállamában ugyanez átlagosan 30 százalékkal csökkent.

    Riasztó, hogy a magyar lakosság 60 százaléka súlyproblémákkal küzd: 37 százaléka túlsúlyos, 23 százaléka pedig kifejezetten elhízott. A halálozási okok több mint 50 százaléka – a helytelen életmóddal összefüggésben – keringési betegségekre vezethető vissza. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a túlterheltség és a stressz egyaránt hozzájárulnak a cukorbetegség, a magasvérnyomás, a zsíranyagcsere-zavar, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

    Szűrőkampány férfiaknak

    Megtörni látszik a férfiak orvos elkerülése. Hatalmas űr tátong a magyarországi szűrővizsgálatok palettáján, noha hihetetlenül sok lett volna már eddig is a tennivaló. Ami még nem volt, most megtörténik: szervezetten nemcsak a hölgyeket, de az urakat is szűrik majd hazánkban! Az eddigi betegséget megelőző, továbbá a rejtett bajokat kiszűrő ellenőrző vizsgálat jobbára a nőkre összpontosított – lásd méhnyakrák-, emlő-, csontritkulás mérést stb. –, júniustól azonban a Bayer Hungária Kft. Általános Medicina üzletága „Bayer a férfiak egészségéért 2009” elnevezéssel egyedülálló országos szűrőkampányt indít férfiaknak.

    A Bayer Hungária Kft. programjának célcsoportja az aktív férfilakosság, akiknek nincs idejük szűrésekre járni, Budapesten, valamint 12 nagyvárosban, ipari parkokban és nagyüzemekben – később kistérségi szinten – szűri  a vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-mérésből, a testtömegindex (BMI) meghatározásából és urológiai konzultációból álló szűrővizsgálatokat. Ha valakinél bármilyen kóros értéket mérnek, javasolják szakorvos felkeresését. A gyógyszercég a programmal a szív- és érrendszeri betegségek, továbbá az egészségtelen életmód közötti összefüggésre, a megelőzés fontosságára szeretne figyelmeztetni. A páciensek egy tájékoztató füzetből az egyes betegségekről és kockázataikról tájékozódhatnak.

    - A szűrővizsgálatok anonim. Miután eredményeit összesítjük, várhatóan képet kapunk a programban részt vevők egészségügyi állapotáról, abból pedig a további tennivalókról – mondja Dr. Gerhard Waltl, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

    Cél az egészségtudatosságra nevelés

    - Nem csupán az elfoglalt, ám életmódjuk és koruk miatt veszélyeztetett férfiak megelőző jellegű szűrését tűztük ki célul, a kampány a prevenciós szemléletmód minél szélesebb körű elterjesztéséről és a magyar férfilakosság egészségtudatosságra neveléséről is szól. Szeretnénk felhívni az erősebbik nem figyelmét arra, hogy 40 év felett minden férfinak tanácsos lenne szűrővizsgálatra mennie, illetve arra, hogy dolgozó férfiként, családfenntartóként, fokozottabban figyeljenek egészségük megóvására, és bármilyen figyelmeztető tünet esetén mielőbb forduljanak orvoshoz - mondja Pill Anikó  projekt vezetője.

    Megelőzéssel a szövődmények ellen

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - Ha egy betegséget időben felismerünk és kezelünk, jelentősen csökkenthető a későbbi szövődmények rizikója. A prevenció tehát hosszú távon javíthat a magyar férfiak halandósági mutatóin - emeli ki Dr. Horváth Győző, a Bayer Hungária Kft. Általános Medicina üzletágvezetője, majd mindjárt hozzá is teszi - a statisztikák ismeretében fontos, hogy kampányunkban a halálokok statisztikájában élen álló kórképek és az egészségtelen életmód összefüggéseire rávilágítsunk.

    Ugyanakkor arra is fegyelmeztessünk, hogy a megelőzés, továbbá a szükséges kezelés érdekében a komplex orvosi megközelítés és a társszakmák együttműködése nem mellőzhető.  Ennek is köszönhető, hogy több orvosi szakmai szervezet – a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Diabetes Társaság, a Magyar Urológusok Társasága, valamint a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság – egyedülálló módon a program mellé állt.

    (WEBBeteg - Krasznai Éva)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A családtervezés a férfiaktól is egészséges életmódot követel

    A családtervezés manapság sokkal nehézkesebb, mint száz évvel ezelőtt. A házasságok kb. 15 százalékában a tervezett gyermeknemzés nem következik be és ez fele arányban a férfi és fele arányban a nő egészségügyi problémájára vezethető vissza. Fontos lenne, hogy a férfiak is odafigyeljenek több évvel a gyerekvállalás előtt az egészségükre. Számos olyan vitamin, antioxidáns, ásványi anyag létezik, amik ma már bizonyítottan javítják a férfi örökítősejtjeinek az egészségét, hatékonyságát. Néhányat említve ilyen például a taurin, a karnitin, a cink vagy a szelén is.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

    A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi- vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben.

    Férfias típusú hajhullás - Jellemzők és kezelési lehetőségek

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül öt férfi közül négyet érint többé-kevésbé kifejezett formában. Oka a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA