Az energiaital hatásai: Ártalmas a szívre és a szervezetre?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az úgynevezett energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni. A hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros: az energiaitalok ártalmasak lehetnek a szív- és érrendszerre – vélik a szakértők.

Veszélyes hatások - Kinek nem ajánlott az energiaital?

Van, amikor egyszerűen sok a jóból: a szív- és érrendszeri panaszokkal együtt élőknek ajánlatos messze elkerülni az energiaitalokat, s mindenki másnak is csak mértékkel fogyasztani. A koffeinben gazdag innivaló – amely sok esetben még számos élénkítő hatású anyagot tartalmaz – jelentősen növeli a vérnyomást és emeli a pulzusszámot – figyelmeztet a Német Belgyógyászok Szakszövetsége.

"Rosszul lettem az energiaitaltól! Miért?" - Az orvos válaszol

"Nemrég elfogyasztottam egy energiaitalt és pár órán belül rosszul lettem (remegett a kezem, nem bírtam menni, le kellett feküdnöm). Mi okozhatta a rosszullétemet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Ezzel szemben azok a sportitalok, amelyek magas szénhidrát-tartalmúak (koffein nélkül), s ásványi anyagokban is gazdagok, teljesen ártalmatlanok egészségi szempontból. A figyelemfelhívás során Wolfram Delius, müncheni kardiológus egy amerikai tanulmányra hivatkozik: fiatalok esetében fél liter energiaital elfogyasztása két órán belül nyolc százalékkal növelte a vérnyomást, míg a pulzus is 5-7-tel emelkedett percenként.

Az energiaitalok rendszeres fogyasztásával a fiatalok körében is fennáll annak a veszélye, hogy egy kezdeti stádiumban lévő, s ezért nem észlelt és ezért kezeletlen szív- és érrendszeri megbetegedés felerősödik.

Delius szerint a veszélyt növeli, hogy a fiatalok esetében az ilyen jellegű betegséget csak később diagnosztizálják.

Az energiaital veszély - mire figyeljünk mindenképpen!

Az energiaitalokat a fiatalok emellett főleg olyan szituációkban fogyasztják, amelyek amúgy is megterhelőek a szervezet számára: alkohollal keverve, nagyobb fizikai megterhelés után, vagy erős fáradtság esetén.

„A szív- és érrendszer védelme érdekében semmiképpen sem ajánlott az energiaitalokat alkohollal keverni, s ha már magas koffeintartalmú italt fogyaszt valaki, gondoskodnia kell a megfelelő mennyiségű (nem alkoholos) folyadékbevitelről is” – tanácsolja Delius.

Nem mehetünk el amellett sem szótlanul, hogy az energiaitalok a rendszeresen, vagy akár alakalomszerűen szedett gyógyszerek hatását is befolyásolják, ezért „ajánlott a szedett gyógyszer és az energiaital fogyasztásának összeegyeztethetőségéről a háziorvossal konzultálni” – mondja a professzor.

Koffein teából, kávéból, energiaitalból, gyógyszerből, guaranából

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz.
Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tablettánként. Egyes üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi), valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található.
A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást.
Koffein ajánlott mérték és a mérgezés tünetei

(WEBBeteg - K.J., Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - K. J., fordító
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.