A nyiroködéma (lymphoedema) okai és tünetei

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

A nyirokrendszer a vénás rendszert kiegészítő elvezető rendszer, amit a nyirokerek és a nyirokcsomók alkotnak. A nyirokerekben áramló nyiroknedv egyirányú áramlását az erekben elhelyezkedő billentyűk biztosítják.

A nyirokfolyadék az áramlás során végighalad a szervezetben elhelyezkedő nyirokcsomókon, ahol kiszűrődnek belőle a káros és idegen sejtek. Végül a gyűjtőcsatornákon keresztül a test nagyvénáiba torkollnak.

A nyirokrendszer fő feladata a káros anyagok elszállítása, de szerepe van a só- és vízháztartás szabályozásában és az immunvédekezésben is.

A nyirokrendszer működésének zavara esetén a nyirok szállítása károsodik, ami a nyiroknedv felszaporodását eredményezi a szövetek közötti térben (lymphoedema).

A lymphoedema tünetei

A lymphoedema a vénás duzzanattal ellentétben a lábujjakra is ráhúzódik, azok hurkaszerű megvastagodását okozza. A kézhát és a lábhát cipószerűen megduzzad, a megvastagodott részek között mély barázdák (csecsemőráncok) alakulnak ki, leginkább a csuklónál, a bokánál és az ujjak tövében.

Jellegzetes a kagyló alakban hajlott köröm, a narancsbőrtünet, illetve a lábujjak lábháti felszínén kialakuló szemölcsös-durva bőr (papillomatózis).

A vizenyős terület felett a bőr színe kezdetben normális vagy kissé sápadt, később szürkés színűvé válik. Jellegzetes diagnosztikus tünet, mikor a lábujjak felett a bőr nem emelhető redőbe (Stemmer-jel).

A lymphoedema okai

A betegség hátterében kb. 10%-ban genetikai okok állnak. Nem alakul ki a megfelelő nyirokér hálózat, ami a nyiroknedv felszaporodását okozza. Az veleszületett forma leggyakrabban a nőket érinti, primer lymphoedemának nevezzük.

Az esetek nagy részét azonban a szekunder lymphoedema esetei adják, melyekben az oedema szerzett okok miatt alakul ki. Ilyen betegségek: tumorok és azok kezelése (műtét, sugárterápia, kemoterápia), elhanyagolt visszérbetegség, gyulladás (orbánc - a bőrön gyorsan terjedő bakteriális fertőzés), sérülések.

A betegség stádiumai

  • Látens szakasz: csökken a nyirokerek szállítóképessége, de még nem okoz duzzanatot
  • Lágy duzzanat stádiumában az oedemás rész megtartja ujjbenyomatot, de a folyamat ebben a szakaszban még visszafordítható (reverzibilis)
  • Kezelés nélkül kötőszövet-képződés (fibrózis) kezdődik a nyirok magas fehérje- és zsírtartalma miatt. Az ujjbenyomatot az oedemás terület már nem vagy alig tartja. Intenzív kezeléssel a fibrózis részben visszafordítható.
  • Ha a nyirokerek túlterheltsége továbbra is fennáll az elváltozás irreverzibilissé válik, amire a durva, fibrotikusan megvastagodott bőr a jellemző.

A lymphoedema diagnózisa

A diagnózis a szekunder lymphoedema eseteiben az előzmények megismerésével és gondos fizikális vizsgálattal legtöbbször felállítható.

A veleszületett lymphoedema esetén leginkább az oedemához vezető egyéb kórképek kizárásával lehetséges.

A nyirokrendszer vizes alapú kontrasztanyaggal történő megfestése (limfográfia), illetve az izotóp limfográfia (a nagy nyirokerek és nyirokcsomók szállító képességét mutatja meg) alkalmas a kórkép igazolására.

A lymphoedema kezelése

Jótékony hatású a végtag felpolcolása, a nyirokpangás csökkentése céljából alkalmazott komplex fizikoterápiás kezeléssorozatnak 2 szakasza van: a korai és a késői vagy állapotfenntartó szak.

Az első fázisban a duzzanat csökkentése a cél a folyadékmennyiség eltávolításával, amely részei: manuális nyirokdrenázs (speciális fogástechnikával fokozza a nyirokerek befogadó kapacitását, úgy hogy ne fokozza a nyiroktermelést), rugalmas pólya viselése, gyógytorna, a duzzadt terület bőrének védelme, és a gépi kezelés.

A késői szakban pedig az elért eredményt kell fenntartani, orvosi gyógyharisnya viselésével. A kezelési módok közül egyénileg kell mérlegelni és kiválasztani az ideális módszereket az esetleg fennálló kontraindikációk figyelembe vételével.

Tekintettel arra, hogy a lymphoedema nem gyógyítható, törekedni kell a megelőzésére.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.