• Új influenza: 10.200 fölött már a fertőzések száma

    Szerző:
    WEBBeteg

    A sertésinfluenzának is nevezett új H1N1-es vírus okozta fertőzések száma túllépte a 10.200-at, jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán. Ebből 80 végződött halállal, túlnyomó többségük Mexikóban történt.

    Az egész világon a szerda reggelig beérkezett ellenőrzött adatok szerint 40 országban 10.243 fertőzést okozott a H1N1-es vírus. A szám 24 óra alatt 413-mal nőtt. Ebből 346-ot jelentett az Egyesült Államok, és 51-et Japán.

    Hirdetések

     Elkészült a vakcina

    Dél-Koreai kutatók kedden bejelentették, hogy valószínűleg a világon elsőként előállították a Mexikóból eredő új típusú influenzavírus elleni oltást, amely révén megfékezhető a kór világméretű elterjedése. A Csungnam egyetem kutatói közölték, hogy az amerikai járványügyi központtól kapott vírusmintákból kitenyésztették a kórokozót, és olyan nem mérgező ellenanyagot fejlesztettek ki, amelyet tömegesen és olcsón elő lehet állítani.
    Az Egyesült Államokban 5.469 a bizonyított fertőzések száma, Mexikóban 3.660.

    Japánból a szerdai WHO-összesítés 210 fertőzést tart nyilván, de a tokiói hivatalos bejelentések már 232-nél tartanak.

    A H1N1 típusú új influenzavírus négy új esetét erősítették meg a hatóságok szerdán Ausztráliában: három fivér és egy negyedik gyerek bizonyult "sertésinfluenzásnak", miután hazatértek az Egyesült Államokból - közölték egészségügyi tisztségviselők.

    Világjárvánnyá minősítés következményei

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Jelenleg az új típusú influenza miatt a hatos fokozatú skálán az ötös készültségi fok van érvényben világszerte, amit még a múlt hónapban rendelt el Margaret Chan, a WHO főigazgatója a betegség észak-amerikai terjedése nyomán. A legmagasabb riasztási fok a világméretű járvány kitörését jelenti, amit a WHO rendelkezései szerint akkor léptetnek életbe, ha egy másik világrészen is a betegség tartós terjedését tapasztalják.

    A világjárvánnyá való minősítésnek valószínűleg súlyos gazdasági következmények lennének: költséges kereskedelmi és utazási korlátozásokat vonna maga után, például határlezárásokkal, repülőtéri átvilágításokkal és karanténok kialakításával járna. A kormányok tömeges pániktól, a szociális szakadék elmélyülésétől, illetve az egészségügyi rendszerek túlterhelésétől tartanak.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    X-kór - Frissült a világjárványt okozó betegségek listája

    A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti - olvasható a Népszava oldalán.

    A nemdohányzók között a férfiaknál gyakoribb a tüdőrák

    Egy tanulmány, mely a nemdohányzók körében történő tüdőrákos haláleseteket vizsgálta, azt mutatta ki, hogy a férfiaknál gyakoribb a betegségben való elhalálozás, mint a nőknél - számolt be a WebMD amerikai egészségügyi internetes portál.

    Több tízmillió járványos megbetegedést akadályozott meg az oltási program

    Mintegy kétszázmillió gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz, rózsa- és bárányhimlő, veszettség és hepatitis A megbetegedést és az ezek okozta körülbelül 450 ezer elhalálozást akadályozott meg a tömeges oltási program az 1963-as bevezetése csak az Egyesült Államokban 1963 és 2015 között - mutatták ki amerikai kutatók.

    Középpontban a veleszületett fejlődési rendellenességgel élők

    A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete, az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research kezdeményezésére a WHO támogatásával kiemelt és támogatott világnapként 2015-ben került megrendezésre első alkalommal a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Új irányelveket fogalmazott meg a cukorfogyasztásról az Egészségügyi Világszervezet

    Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA