• Egyre erősebb az UV-sugárzás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ultraibolya (UV) sugárzás 6-14 százalékkal növekedett a világon az utóbbi 20 évben - mondta el Tóth Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat légkörfizikusa.

     WEBBeteg orvosmeteorológia

    Aktuális orvosmeteorológiai adatok és előrejelzés a WEBBetegen
    Mint a meteorológus elmondta, az OMSZ 24 órával előre jelzi az országos viszonylatban nagyon erős UV-sugárzást. Ennek erősségét a ma már egész Európában egységesen használt úgynevezett UV-indexszel jelöli, amely egy korrekt fizikai mennyiség.

    Az értékeket kategóriákra osztották, úgy mint gyenge, mérsékelt, közepes, erős és nagyon erős. A kategóriák országonként különbözőek, más Skandináviában, mint például Görögországban.

    Hirdetések

     Az UV-index alakulása

    Budapesten 2007-ben 16 olyan nap volt, amikor az UV-index 7,5 fölött volt, Kecskeméten 2008-ban 30 ilyen napon volt riasztási érték felett.

    A nagyon erős, azaz 7,0 és 7,9 közötti UV-indexnél 15-20 perc napozást javasolnak a szakértők a nem érzékeny bőrűeknek, 11 óra és 15 óra után ennek a kétszerese is megengedhető. A 8,0 fölötti értéknél 15 percnél kevesebbet szabad napon lenni.

    A riasztást a 7,5-ös, nagyon erős értéknél adja ki az OMSZ, a térképes UV-előrejelzés és a védekezési tanácsok mellett az UV-B sugárzás napi mértéke is megtalálható a www.met.hu, a www.napsugarzas.hu és a www.voroskereszt.hu című honlapokon május 1. és szeptember 30. között.

    A térképes UV-sugárzás-előrejelzés az egész ország területére történik: a térképen a különböző erősségű UV-sugárzási értékeket különböző színekkel jelölik, ezeket a térkép mellett skálán azonosíthatják az olvasók.

     A bőrtípusok osztályozása 
     Bőrtípus Bőrszín Napfény hatására adott válasz
     1. típus Halvány, világos bőr Mindig leég, sosem barnul
     2. típus Világos bőr Könnyen leég, minimálisan barnul
     3. típus Világos bőr Minimálisan ég le, lassan barnul
     4. típus Enyhén barna vagy kreol bőr Minimálisan ég le, könnyen barnul
     5. típus Barna bőr Ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul
     6. típus Sötétbarna vagy fekete Ritkán ég le, mindig lebarnul és nagyon pigmentált

    Megalakult a Napsugárzásvédelmi Testület

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az UV-sugárzás egészségügyi ártalmaival és a megelőzés lehetőségeivel foglalkozó intézmények és magánszemélyek elhatározták, hogy egyesületben folytatják munkájukat, így megalakították a Napsugárzásvédelmi Testületet.

    A kutatókból, orvosokból, biológusokból, látszerészekből, meteorológusokból álló szakértői csapat fő feladatának tartja az eredmények érthető nyelven való megfogalmazását, közzétételét a nyilvánosság számára - hangsúlyozta Antal Z. László szociológus, a testület elnöke.

    Véleménye szerint erősíteni kell a társadalom alkalmazkodóképességét, mivel a természeti viszonyok nagyon gyorsan változnak, s ehhez az emberek, a társadalom nem képes alkalmazkodni. Új szokásokat, új normákat kell kialakítania - fogalmazott.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mire figyeljünk önbarnító krém használatakor?

    Mindenki számára elérhetők az év bármely szakában, első látásra könnyen alkalmazható készítmények, melyek többségét otthoni használatra fejlesztették ki, bár kozmetikai célokra is kiválóak: az önbarnító készítmények.

    Végre itt a napsütés, de állj - Hogyan hat mindez a bőrre?

    Végre itt a tavasz, süt a nap! Milyen következményekkel jár ez a bőrünket illetően? Érdemes megfontolni az orvos hasznos tanácsait, mielőtt napozni indulunk.

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

    Melanoma - A korai felismerés teljes gyógyulást jelenthet

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha figyelünk szervezetünkre, a bőrünkön lévő friss pigmentált elváltozásainkra, és évente legalább egyszer részt veszünk bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, a bőrrák gyógyítható!

    Most kell ellenőriztetni az anyajegyeket!

    Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Az emlékező bőrről, a gyanús jelekről, az eltávolítás lehetőségeiről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA