Hogyan hatnak a kortikoszteroidok?

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Reinhardt István - WEBBeteg
frissítve:

Kortikoszteroidokkal pótolhatjuk a kortizol és az aldoszteron hormonok hiányát, valamint nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos jellegű betegség orvosolható velük.

A téma cikkei

A mellékvesekéregben termelődő kortizol nevű szteroidszerkezetű hormonnak nagyon sok fontos hatása van szervezetünk megfelelő működésére. Ezért hiánya vagy túlzott termelése is betegségek forrása lehet. Ugyanitt termelődik az aldoszteron nevű hormon is, mely só- és vízháztartásunk befolyásolásával a vesén keresztül fejti ki vérnyomásemelő hatását. Hiányuk okozza az Addison-kórt, túltermelődésük hatására pedig Cushing-kór fejlődik ki.

Szintetikus szteroidokkal pótolhatjuk ezen hormonok hiányát, valamint nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos jellegű betegség orvosolható velük. A kortikoszteroidokat alkalmazva a kortizon (szintetikus kortizol) szerteágazó élettani hatásai felerősödhetnek, és mellékhatás formájában jelentkezhetnek, különösen nagy dózisban és/vagy hosszú távon alkalmazva.

A szteroid mint hormonpótló

A kortikoszteroidok elsődleges alkalmazási területe a mellékvesekéreg hormonjainak pótlása. Ez szükségessé válhat mellékvesekéreg-elégtelenség (Addison-kór) esetén, és veleszületett mellékvesekéreg túlburjánzás (adrenalis hyperplasia) esetén, amikor a kortizolszintézis szenved zavart.

Cushing-szindómás (kortizoltúltermelés) betegek a mellékvese műtéti eltávolítása után részesülnek kotikoszteroid kezelésben. Az ilyen jellegű hormonpótlás esetén nem figyelték meg jelentős mellékhatások kialakulását.

A manapság a testépítők által elterjedten használt és a doppingbotrányokból is közismert szteroidkészítmények egy másik csoportba, az úgynevezett anabolikus szteroidok közé tartoznak. Ezek hatása – bár kémiai szerkezetük hasonló – jelentősen eltér a mellékvesekéreg által termelt kortikoszteroidokétól.

További cikkek a gyógyszerszedésről

Gyulladásgátló és immunszuppresszív hatás

A szervezetben termelődő kortizol némi gyulladásgátló hatással rendelkezik, bár ez a fertőzések elleni védelemben nem jelentős. Inkább arra szolgál, hogy megelőzze a szervezet védekező reakcióinak túlzott mértékű megjelenését, mely már veszélyeztetné magát a szervezetet. Nagyobb mennyiségű szintetikus szteroidot alkalmazva azonban jelentős gyulladáscsökkentő hatást lehet elérni.

A hormonpótlás mellett ez a kortikoszteroidok másik nagy alkalmazási területe. Kórokozók, fizikai vagy kémiai ártalmak, autoimmun betegségek, és túlérzékenység okozta gyulladás kezelésére egyaránt hatékonyak. Nemcsak a gyulladás tüneteit mérséklik, hanem a gyulladással járó szövetkárosodást is megelőzik.

Fontos tudni, hogy a szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása csak a tüneteket csökkenti, de a kiváltó okot nem szünteti meg, ráadásul súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. Ez az oka annak, hogy csak akut, életet veszélyeztető gyulladás esetén, vagy az elhúzódó gyulladás szövetkárosító következményeinek kivédésére használják.

A kortikoszteroid gyulladáscsökkentők különböző formákban számos szerv esetén alkalmazhatóak. Többek között ízületi gyulladások, szívgyulladás, gyulladásos bélbetegségek, pajzsmirigygyulladás vagy egyes májgyulladások esetén alkalmazzák. Csökkentik a gyulladásos jellegű kollagén-érbetegségek tüneteit is, mint például a rheumatoid arthritis.

Az allergiás megbetegedésekre is jó hatásúak, alkalmazzák őket asztma, allergiás rinitisz (szénanátha), csalánkiütés és kontakt dermatitisz kezelésére is. A hatás kifejlődéséhez némi időre van szükség, ezért például asztmánál rohamoldónak nem alkalmazhatók.

Egyes bőrgyógyászati kórképekre is jó hatással vannak, például a hólyagos bőrkiütés (pemphigus), ekcéma, seborrhoea, pikkelysömör és a kóros bőrviszketés (pruritus) kezelésére.

Szemészeti betegségeknél a mélyebb, elhúzódó gyulladások, például szemideggyulladás következményeinek kivédésére alkalmazzák. Ezek a készítmények a szem bakteriális, virális, vagy gombás fertőzéseinek tüneteit elfedik, valamint növelik a szem belnyomását. Zöldhályogban szenvedő betegeknek emiatt nem alkalmazhatók szteroid gyulladáscsökkentők.

Ezenkívül egyes leukémia fajtákban, és néhány daganattípusnál a citosztatikus kezeléssel együtt enyhíti a tüneteket és segíti a rák visszahúzódását is. Alkalmazhatók vérzéses és fertőzéses sokkban adjuváns szerként, valamint citosztatikumok okozta súlyos hányás csillapítására.

Alkalmazásuk elnyomja a szervezet immunrendszerét, amit szervátültetéskor használnak ki az új szerv kilökődésének megakadályozására.

Tovább A szteroidok alkalmazási módja

Gyógyszerekről bővebben

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőink: Dr. Kovács Anikó gyógyszerész, Dr. Reinhardt István

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Fájdalomközpont - Dr. Páll Zoltán, sebész, traumatológus, sportorvos
Oxygen Medical - Dr. Dobos Márta, ortopédus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.