A vízben lévő ösztrogén rontja a spermák minőségét?

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Romlik az izraeli férfiak spermájának minősége. Az izraeli spermabankokban 2004 és 2008 között elhelyezett ondófolyadékok 40 százalékkal kevesebb spermiumsejtet tartalmaznak, mint a 90-es évek közepének és végének anyaga. Erről a Haarec című izraeli napilap adott hírt hétfőn.

A Hadasza kórház kutatói szerint az ok az, hogy az ivóvíznek magasabb az ösztrogéntartalma.

A talajban is több ma az ösztrogén, és ez a női nemi hormon bekerül a zöldségekbe és gyümölcsökbe is.

Két évvel ezelőtt biológusok felfedezték, hogy egy izraeli patakban a hím halaknak nőstény vonásaik alakultak ki, miután ösztrogénnek voltak kitéve.

Elnőiesedés

Kutatások már korábban is beszámoltak róla, hogy a női nemi hormon – ösztrogén – és a különböző vegyi anyagok hatására a hímnemű halak elnőiesednek, illetve egyes esetekben nemet váltanak.

Más tanulmányok is vizsgálták az összefüggést a fenti jelenség és a férfiak nemzőképességében tapasztalható csökkenés között. Ezek azonban nem tudtak elegendő bizonyítékkal szolgálni, mivel a halak esetében a folyamatért gyanúsított anyagok az ösztrogéntartalmú vegyi anyagokra korlátozódtak, míg a herék visszafejlődését főként az anti-androgének okozzák.

A kutatók szeretnék felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, hiszen a halak körében tapasztalható hormonváltozás és a férfiak nemzőképességében az utóbbi időkben tapasztalható drasztikus csökkenés közötti összefüggés is többek között a vizek szennyezettségére vezethető vissza.

(WEBBeteg/Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.