A vitamintabletták gátolják a sport jótékony hatását
Gátolják a sport egészségre gyakorolt jótékony hatását, és növelik a cukorbetegség kialakulásának veszélyeit a vitaminkészítmények - derült ki német és amerikai szakemberek hétfőn ismertetett tanulmányából.
A C és az E vitaminhoz hasonló antioxidánsok ártalmatlanítják az oxigénszabadgyököket, amelyek sejtkárosodást okoznak. Sportolás során fokozott mértékben termelődnek oxigénszabadgyökök, de ezek aktivizálják a szervezet saját védekező rendszerét.
Segítség az egészséges táplálkozáshoz |
"Hosszú távon a szabadgyökök oltóanyagként hatnak az oxidatív stressz ellen" - mondta Michael Ristow, a Jénai Egyetem táplálkozáskutatója.
"Az antioxidánsok elnyomják a szervezet saját szabadgyöktermelését, és ezzel ezt a védőmechanizmust" - tette hozzá.
A kutatás során 39 fiatal férfi egy négy héten át tartó sportprogramot hajtott végre. Néhányuknak naponta vitaminkészítményeket kellett beszedniük, hogy a tudósok megvizsgálhassák az anyagok milyen befolyással vannak a mozgás által az egészségre gyakorolt hatásokra.
Gátolják a sport egészségvédő hatásait
"A fizikai mozgás egészségügyi hatásait gátolta az úgynevezett antioxidánsok E és C vitamin formájában való szedése" - vonták le a következtetést a szakemberek, akik az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé eredményeiket.
Ristow szerint a sport során fokozottan termelődő szabadgyökök javíthatják a vércukor-anyagcserét, vagyis lehetséges, hogy csökkentik a cukorbetegség kockázatait. A vizsgálati eredmények rámutattak, hogy a mozgás során keletkező szabadgyökök az inzulinrezisztencia ellen hatnak, és ezzel fontos szerepet játszhatnak a kettes típusú diabétesz elleni küzdelemben. Ezt a hatást szintén gátolják a vitaminkészítmények.
A jénai, lipcsei, potsdami és bostoni tudósok megállapították: az antioxidánsok károsak, és alig javítják az egészséget. Azonban hangsúlyozták, hogy kizárólag a vitaminkészítményekről van szó, a friss gyümölcs és zöldség jótékony hatásai továbbra is vitathatatlanok, noha ezek is tartalmaznak antioxidánsokat.
(MTI)