A vitamintabletták gátolják a sport jótékony hatását

MTI
megjelent:

Gátolják a sport egészségre gyakorolt jótékony hatását, és növelik a cukorbetegség kialakulásának veszélyeit a vitaminkészítmények - derült ki német és amerikai szakemberek hétfőn ismertetett tanulmányából.

A C és az E vitaminhoz hasonló antioxidánsok ártalmatlanítják az oxigénszabadgyököket, amelyek sejtkárosodást okoznak. Sportolás során fokozott mértékben termelődnek oxigénszabadgyökök, de ezek aktivizálják a szervezet saját védekező rendszerét.

Segítség az egészséges táplálkozáshoz

"Hosszú távon a szabadgyökök oltóanyagként hatnak az oxidatív stressz ellen" - mondta Michael Ristow, a Jénai Egyetem táplálkozáskutatója.

"Az antioxidánsok elnyomják a szervezet saját szabadgyöktermelését, és ezzel ezt a védőmechanizmust" - tette hozzá.

A kutatás során 39 fiatal férfi egy négy héten át tartó sportprogramot hajtott végre. Néhányuknak naponta vitaminkészítményeket kellett beszedniük, hogy a tudósok megvizsgálhassák az anyagok milyen befolyással vannak a mozgás által az egészségre gyakorolt hatásokra.

Gátolják a sport egészségvédő hatásait

"A fizikai mozgás egészségügyi hatásait gátolta az úgynevezett antioxidánsok E és C vitamin formájában való szedése" - vonták le a következtetést a szakemberek, akik az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé eredményeiket.

Ristow szerint a sport során fokozottan termelődő szabadgyökök javíthatják a vércukor-anyagcserét, vagyis lehetséges, hogy csökkentik a cukorbetegség kockázatait. A vizsgálati eredmények rámutattak, hogy a mozgás során keletkező szabadgyökök az inzulinrezisztencia ellen hatnak, és ezzel fontos szerepet játszhatnak a kettes típusú diabétesz elleni küzdelemben. Ezt a hatást szintén gátolják a vitaminkészítmények.

A jénai, lipcsei, potsdami és bostoni tudósok megállapították: az antioxidánsok károsak, és alig javítják az egészséget. Azonban hangsúlyozták, hogy kizárólag a vitaminkészítményekről van szó, a friss gyümölcs és zöldség jótékony hatásai továbbra is vitathatatlanok, noha ezek is tartalmaznak antioxidánsokat.

(MTI)

Cikkajánló

Sport: így érdemes elkezdeni

Dr. Kónya Judit, családorvos
Sportolás
A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb, és ne gondoljuk, hogy a fogadalom megtartása, miszerint holnaptól rendszeresen sportolunk, egyszerű lesz.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.